Sernik Lwowski z keksówki – pyszny i niezastąpiony. Zobacz przepis

0
25927

Przepis na sernik Lwowski jest bardzo prosty. Co ważne, składniki nie są wyszukane, co sprawia, że każdy z nim sobie poradzi doskonale. Polecamy serniczek do kawy i zachęcamy do udostępniania przepisu. Smacznego.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Składniki na sernik Lwowski – przepis

Podane poniżej składniki wystarczą na keksówkę w rozmiarach około 11cmx30cm. Możecie podwoić ilość składników i zrobić sernik w większej blaszce.

Do przygotowania sernika w keksówce potrzebować będziemy następujących składników:

  • 1/2 kg twarogu
  • 150 g cukru pudru
  • 3 jajka średniej wielkości
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • niewielka cytryna
  • około 100 g rodzynek
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą - ulubione ciasto moich dzieci

Składniki na polewę:

  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • około 2 łyżki cukru pudru

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis

Przygotowanie sernika Lwowskiego krok po kroku – przepis

Krok 1. Twaróg wraz z jajami i cukrem waniliowym przekładamy do miski. Całość mielimy na gładką, jednolitą masę. Kolejno dodajemy skrobię ziemniaczaną i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Krok 2. Cytrynę należy dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć i zetrzeć skórkę przy pomocy tarki. Rodzynki należy namoczyć we wrzącej wodzie przez 5 minut, po czym odcedzić i wraz ze skórką cytryny dodać do masy. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Balladyna z malinami - pyszne połączenie masy kajmakowej i owoców w jednym cieście

Krok 3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę serową. Wierzch wyrównujemy.  

Krok 4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i pieczemy sernik przez 45 minut. Po upływie tego czasu należy wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik na około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na czekoladowe ciasto z cukinii - to prawdziwy HIT!

Krok 5. W niewielkim rondelku roztapiamy masło z cukrem. Gdy masa będzie gładka dodajemy śmietanę i zagotowujemy całość. Kolejno dodajemy kakao i gotuj jeszcze około 3 minuty, uważając przy tym, aby nie doprowadzić do wrzenia. Zimny sernik polewamy polewą czekoladową. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników
DZISIAJ GRZEJE:  Andrut - przepis na genialną, niezawodną masę, która posmakuje każdemu

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here