Sernik na zimno na biszkopcie z brzoskwiniami – przepis na pyszne i proste ciasto

0
6083

Proste i szybkie ciasta kochamy chyba wszyscy. Dziś przedstawiamy Wam taki przepis na sernik na zimno na biszkopcie. owoce zostawiamy Wam do wyboru. My dziś wykorzystamy brzoskwinie, ale równie dobrze możecie użyć truskawek, borówek czy bananów.

Składniki na sernik na biszkopcie -przepis

Składniki i wykonanie biszkoptu:

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis

Formę o wymiarach 21×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Obie mąki należy przesiać przez sito, wymieszać i dodać proszek do pieczenia. Kolejno krótko miksujemy jajka, dodajemy cukier i miksować na wysokich obrotach przez 12 – 15 minut, aż masa będzie puszysta.

Następnie zmieszane mąki dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Bardzo delikatnie mieszamy całość i wylewamy ciasto na formę. Pieczemy w 170 stopniach przez około 20 minuty. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do wystudzenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Pijana zakonnica - przepis na intrygujące ciasto. Koniecznie sprawdź przepis

Składniki i wykonanie masy serowej – przepis

Do przygotowania masy serowej potrzebować będziemy następujących składników:

  • 50 dag twarogu sernikowego w wiaderku
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 15 dag cukru pudru
  • 15 g żelatyny + 1/4 szklanki zimnej wody
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na grysikowiec - pyszne i szybkie ciasto

W pierwszej kolejności należy namoczyć żelatynę w 1/4 szklanki zimnej wody. Odstawiamy ją na ok. 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją na małym ogniu, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Pamiętajcie, by nie doprowadzić jej do wrzenia. Kolejno studzimy rozpuszczoną żelatynę.

Następnie śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Stopniowo dodajemy twaróg gotowy z wiaderka. Całość miksujemy do połączenia się się składników. Na koniec do przestudzonej żelatyny dodać 1 łyżkę masy serowej, wymieszać i zabieloną żelatynę powoli wlewamy do reszty masy serowej. Masę serową miksujemy na małych obrotach.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na malinową chmurkę - to ciasto kochają wszyscy. Sprawdź w jaki prosty sposób się ją robi

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Sernik na zimno z brzoskwiniami – szybki i niezawodny przepis

Do wykończenia cista potrzebować będziemy dwie galaretki o dowolnym smaku, my wybraliśmy truskawkowe oraz ulubione owoce np. brzoskwinie.

DZISIAJ GRZEJE:  Pyszne ciasto bez pieczenia - Lion. Koniecznie musisz zobaczyć przepis

Na wystudzony biszkopt wykładamy masę serową i układamy na niej pokrojone owoce. Całość wstawiamy na godzinę do lodówki, by masa serowa stężała. W tym czasie należy rozpuścić galaretki w dwóch szklankach wrzącej wody. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch naszego ciasta i wstawiamy znów do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Kokosanki - szybki i prosty sposób na pyszne ciasteczka
DZISIAJ GRZEJE:  Andrut - przepis na genialną, niezawodną masę, która posmakuje każdemu

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here