Przepis na sernik z kruszonką – uwielbiam

0
26677

Przepis na sernik z kruszonką to sprawdzony sposób na udany deser dla całej rodziny. Postanowiłam przed świętami zrobić próbę generalną tego ciasta, aby mieć pewność, że na te święta będę miała spokojną głowę. Nie spodziewałam się niczego innego, niż sukcesu w tym wypieku, gdyż przepisy mojej babci nigdy nie zawodzą.

Sernik jest jednym z częściej wykonywanych przez nas ciast i niezmiernie mnie to cieszy, ponieważ mogę wam przedstawić ten cudowny i łatwy przepis. Sernik z przepiśnika mojej babci wyszedł rewelacyjnie i serdecznie polecam go każdemu kto chce zrobić kulinarną furrorę wśród domowników czy znajomych!
 
DZISIAJ GRZEJE:  Idealne ciasto na pierogi - takiego jeszcze nie jadłeś - sprawdź przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Składniki na sernik z kruszonką – przepis

Składniki na ciasto:

  • 3,5 szkl mąki (użyłam wrocławskiej)
  • 200 g masła
  • 0,5 szkl cukru
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 pełne łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 18 %)
  • aromat waniliowy

Składniki na masę serową:

  • 1,5 kg sera białego (użyłam twaróg półtłusty)
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • 340 g jogurtu bałkańskiego
  • budyń wanilinowy z cukrem 60g
  • aromat waniliowy
  • 100 g stopionego masła
  • 10 g rodzynek
DZISIAJ GRZEJE:  Jak prawidłowo mrozić grzyby. Niezawodny sposób, by zachowały świeżość i aromat
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na orzeszki - koniecznie wypróbuj niezawodny sposób

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Sernik z kruszonką – przepis krok po kroku:

Do przygotowania sernika użyłam formę o rozmiarach 24 x 35 cm. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Krok 1. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodajemy cukier i całość dokładnie mieszamy.

Krok 2. Do suchych składników dodajemy pokrojone w kostkę twarde masło, kwaśną śmietanę oraz aromat, a następnie ugniatamy ciasto rękami, aż powstanie surowa kruszonka.

DZISIAJ GRZEJE:  Nietypowa sałatka Leśna Polana. Przepis, który zachwyci gości na przyjęciach

Krok 3. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, a w następnej kolejności lekko panad połowę kruszonki wykładamy na dno blaszki i dociskamy równomiernie do dna.

Krok 4. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200*C i pieczemy przez 20 min na środkowej półce.

Krok 5. W czasie pieczenia spodu naszego ciasta, zajmiemy się przygotowywaniem masy serowej. Żółtka oddzielamy od białek, a w następnej kolejności wraz z cukrem miksujemy je na kogiel mogiel.

Krok 6. Do puszystej masy dodajemy cały zmielony ser, jogurt, proszek budyniowy, aromat waniliowy i płynne masło. Miksujemy mikserem na średnich obrotach, do momentu połączenia się składników.

DZISIAJ GRZEJE:  Murzynek - sprawdzony przepis. Idealnie puszyste ciasto za każdym razem
DZISIAJ GRZEJE:  Domowe kruche ciasteczka z cukrem - do zrobienia w pięć minut. Zobacz przepis

Krok 7. Białka ubijamy na najwyższych obrotach, na sztywną pianę, a następnie dodajemy ją do masy serowej mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy opcjonalnie rodzynki.

Krok 8. Kruche ciasto po 20 min wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na nie całą masę serową, potem obsypujemy wierzch resztą kruszonki.

Krok 9. Sernik wkładamy ponownie do rozgrzanego piekarnika do temperatury 170*C na ok. 1 h 20 min do ładnego zarumienienia. Po tym czasie ciasto studzimy przy wyłączonym piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami.

Smacznego!😋
DZISIAJ GRZEJE:  Mini serowe pączki bez drożdży - szybki i niezawodny przepis
 
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sero-makowiec bez spodu - zawsze się udaje
 

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Jak pokonać pleśń w doniczce? 3 domowe sposoby na zdrowe kwiaty
DZISIAJ GRZEJE:  Makowa panienka - przepis na ciasto idealne

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here