Przepis na sernik z kruszonką to sprawdzony sposób na udany deser dla całej rodziny. Postanowiłam przed świętami zrobić próbę generalną tego ciasta, aby mieć pewność, że na te święta będę miała spokojną głowę. Nie spodziewałam się niczego innego, niż sukcesu w tym wypieku, gdyż przepisy mojej babci nigdy nie zawodzą.
Składniki na sernik z kruszonką – przepis
Składniki na ciasto:
- 3,5 szkl mąki (użyłam wrocławskiej)
- 200 g masła
- 0,5 szkl cukru
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 pełne łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 18 %)
- aromat waniliowy
Składniki na masę serową:
- 1,5 kg sera białego (użyłam twaróg półtłusty)
- 6 jajek
- szklanka cukru
- 340 g jogurtu bałkańskiego
- budyń wanilinowy z cukrem 60g
- aromat waniliowy
- 100 g stopionego masła
- 10 g rodzynek
Sernik z kruszonką – przepis krok po kroku:
Do przygotowania sernika użyłam formę o rozmiarach 24 x 35 cm. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Krok 1. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodajemy cukier i całość dokładnie mieszamy.
Krok 2. Do suchych składników dodajemy pokrojone w kostkę twarde masło, kwaśną śmietanę oraz aromat, a następnie ugniatamy ciasto rękami, aż powstanie surowa kruszonka.
Krok 3. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, a w następnej kolejności lekko panad połowę kruszonki wykładamy na dno blaszki i dociskamy równomiernie do dna.
Krok 4. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200*C i pieczemy przez 20 min na środkowej półce.
Krok 5. W czasie pieczenia spodu naszego ciasta, zajmiemy się przygotowywaniem masy serowej. Żółtka oddzielamy od białek, a w następnej kolejności wraz z cukrem miksujemy je na kogiel mogiel.
Krok 6. Do puszystej masy dodajemy cały zmielony ser, jogurt, proszek budyniowy, aromat waniliowy i płynne masło. Miksujemy mikserem na średnich obrotach, do momentu połączenia się składników.
Krok 7. Białka ubijamy na najwyższych obrotach, na sztywną pianę, a następnie dodajemy ją do masy serowej mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy opcjonalnie rodzynki.
Krok 8. Kruche ciasto po 20 min wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na nie całą masę serową, potem obsypujemy wierzch resztą kruszonki.
Krok 9. Sernik wkładamy ponownie do rozgrzanego piekarnika do temperatury 170*C na ok. 1 h 20 min do ładnego zarumienienia. Po tym czasie ciasto studzimy przy wyłączonym piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami.