Sernik zdecydowanie można nazwać ciastem królującym w polskich domach. Ze względu na jego uniwersalność można przygotować go na różnego rodzaju święta, ale również na imprezy okolicznościowe i spotkania rodzinne. Uwielbiam ten przepis ze względu na to, że ciasto jest błędne, a przygotowanie sernika jest banalnie proste. Polecam przepis!
Sernik z wiśniami z czekoladową kruszonką jest jednym z najbardziej uwielbianych ciast w moim domu. Każdy kto sięga po kawałek ciasta, zaraz po tym bierze dokładkę. Nic dziwnego, gdyż dodatek wiśni w serniku sprawia, że ciasto aż rozpływa się w ustach. Koniecznie wypróbuj ten sprawdzony domowy przepis!
Składniki na sernik z wiśniami z czekoladową kruszonką – przepis
Do przygotowania tego przepisu użyłam blaszki o wymiarach 20 x 30 cm.
Składniki na spód i górę sernika:
- 2 żółtka
- 250 g mąki
- 60 g cukru
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera półtłustego
- 1 budyń śmietankowy
- 5 jajek
- 175 g cukru
Dodatkowo:
- wiśnie (mogą być świeże lub mrożone)
Wykonanie sernika z wiśniami z czekoladową kruszonką krok po kroku – przepis:
Krok 1. Masło siekamy na mniejsze kawałki, aby lepiej nam się lepiej wyrabiało ciasto, a następnie umieszczamy je w dość dużej misce.
Krok 2. Do rozdrobnionego masła dodajemy resztę przygotowanych składników, a następnie dokładnie wyrabiamy ciasto do czasu połączenia się składników. Można to zrobić ręcznie, ale również mikserem (używając specjalnych haków).
Krok 3. Ciasto rozdzielamy na dwie części. W jednej powinno być 2/3 ciasta, a w drugiej 1/3. Większą częścią wykładamy dno formy, a pozostałą część wkładamy do zamrażarki.
Krok 4. W tym momencie zabierzemy się do zrobienia masy serowej. Przygotowany ser przeciskamy przez praskę dwa lub 3 razy lub mielimy maszynką dwukrotnie.
Krok 5. Przemielony ser wrzucamy do dość dużej miski, a następnie dodajemy 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 5 jajek oraz 175 g cukru. Całość dokładnie ze sobą mieszamy mikserem na wysokich obrotach. Nie należy jednak miksować zbyt długo, aby masa nie nabrała dużo powietrza.
Krok 6. Masę serową przekładamy na wierzch wyłożonego wcześniej spodu ciasta. Na masie serowej układamy równomiernie wiśnie (ja użyłam wiśni mrożonych). Wiśnie można lekko docisnąć w masę serową.
Krok 7. Z zamrażarki wyjmujemy resztę ciasta, a następnie na tarce o grubych oczkach, tarkujemy je na wierz naszego ciasta.
Krok 8. Ciasto pieczemy w temperaturze 180*C na środkowej półce (grzanie góra dół) przez ok. 1 h. Po upieczeniu należy ostudzić ciasto, a następnie włożyć do lodówki, aby lepiej stężało.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>