Śledź po królewsku to popularna potrawa w polskiej kuchni, szczególnie często przygotowywana na święta, takie jak Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Jest to wykwintna wersja potrawy ze śledzia, która wyróżnia się bogatszymi składnikami i wyjątkowym smakiem.
Śledź to tradycyjna potrawa wigilijna w Polsce, która ma wiele różnych odsłon i jest bardzo popularna na świątecznym stole. Przygotowanie śledzi na Boże Narodzenie może odbywać się na wiele sposobów, zależnie od regionu i preferencji smakowych. Dziś przedstawiamy Wam przepis na śledzia po królewsku.
Przepis ten jest od lat w naszej rodzinie, tak przygotowanego śledzia z pewnością polubią wszyscy, bo jest przepyszny. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Śledź po królewsku – składniki
Do przygotowania śledzi po królewsku potrzebujemy następujących składników:
- 4 nieduże filety śledziowe w oleju
- 2 jajka
- 1 mała puszka groszku
- 1 średniej wielkości biała cebula
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub delikatesowej
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie śledzia po królewsku krok po kroku
Krok 1. W pierwszej kolejności gotujemy jajka na twardo. Po ugotowaniu odlewamy gorącą wodę i jajka zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 2-3 minuty. Następnie należy jajka obrać i pokroić w kostkę. Jajka przekładamy do większej miski.
Krok 2. Filety śledziowe wyjmujemy z oleju. Śledzie osuszamy na ręczniku papierowym i pokroimy na ukośne kawałki o szerokości około 1,5 cm. Kolejno przekładamy je do miseczki z jajkami.
Krok 3. Cebulę należy obrać, pokroić w kostkę, dodać do śledzi i jajek. Groszek odsączyć z zalewy. Wsypać do miseczki z pozostałymi składnikami.
Krok 4. Do osobnej miseczki należy przełożyć majonez, śmietanę, musztardę, opłukany i drobno pokrojony koperek oraz 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowany sos majonezowo-śmietanowy przekładamy do miseczki ze śledziami. Całość mieszamy. Gotowe, smacznego!