Chrupiące warzywka w pysznej zalewie to idealny dodatek do obiadu zarówno latem jak i w środku zimy. Sałatka z papryki i cukinii to jeden z tych przetworów, który szczególnie doceniamy gdy nadchodzi jesień, a wybór warzyw do obiadu staje się bardziej ograniczony. Cukinia w połączeniu z papryką i marchewką świetnie sprawdzi się również jako zdrowa i smaczna przekąska lub dodatek na kanapki.
Sałatka z papryki i cukinii – składniki:
- 2 kg cukinii (zielona i żółta)
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 3 papryki czerwone
- 4 łyżki soli
- 1 szklanka cukru
- Łyżeczka kolorowego pieprzu
- 1 szklanka octu jabłkowego 6%
- Łyżeczka gorczycy
- 3 liście laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
*szklanka 250 ml
Przepis na sałatkę z papryki i cukinii krok po kroku:
Krok 1. Pokrój w cienkie plasterki cukinie i cebule, następnie posyp je solą i odstaw na około 2 godziny.
Krok 2. W tym czasie pokrój czerwoną paprykę w paski oraz obierz, a potem zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchewkę.
Krok 3. Po wyznaczonym czasie odciśnij z cukinii wodę, którą puściła, następnie dodaj do niej przygotowaną paprykę i marchew.
Krok 4. W garnku łączymy ocet jabłkowy z cukrem, pieprzem, gorczycą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi, potem całość zagotowujemy.
Krok 5. Tak przygotowaną zalewę wlewamy do miski z warzywami (możemy przed zalaniem wyjąć liście i ziele), następnie odkładamy całość na 2 godziny. Dzięki temu nasza sałatka z papryki i cukinii nabierze intensywniejszego smaku zalewy i przypraw.
Krok 6. Na koniec przełóż warzywa do czystych, a najlepiej wyparzonych słoików. Każdy z nich dobrze zakręć, a następnie zapasteryzuj.
Warto odczekać kilka dni zanim zdecydujemy się otworzyć pierwszy słoik, tak aby warzywka zdążyły nabrać odpowiedniego smaku i aromatu. Słoiki najlepiej przechowywać w nieco chłodniejszym i zaciemnionym miejscu, dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasze przetwory przetrwają wiele miesięcy.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>