Smakowita sałatka z cukinii i papryki na zimę. Przepis, który zawsze się udaje

0
5378
sałatka z papryki i cukinii

Chrupiące warzywka w pysznej zalewie to idealny dodatek do obiadu zarówno latem jak i w środku zimy. Sałatka z papryki i cukinii to jeden z tych przetworów, który szczególnie doceniamy gdy nadchodzi jesień, a wybór warzyw do obiadu staje się bardziej ograniczony. Cukinia w połączeniu z papryką i marchewką świetnie sprawdzi się również jako zdrowa i smaczna przekąska lub dodatek na kanapki.

DZISIAJ GRZEJE:  Staropolski przepis na kiszoną kapustę z jabłkami - rewelacja, trudno jej się oprzeć

Sałatka z papryki i cukinii – składniki:

  • 2 kg cukinii (zielona i żółta)
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 papryki czerwone
  • 4 łyżki soli
  • 1 szklanka cukru
  • Łyżeczka kolorowego pieprzu
  • 1 szklanka octu jabłkowego 6%
  • Łyżeczka gorczycy
  • 3 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego

*szklanka 250 ml

DZISIAJ GRZEJE:  Chrupiące i smakowite ogórki kanapkowe. Idealne do jedzenia już po dwóch dniach

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na sałatkę z papryki i cukinii krok po kroku:

Krok 1. Pokrój w cienkie plasterki cukinie i cebule, następnie posyp je solą i odstaw na około 2 godziny.

Krok 2. W tym czasie pokrój czerwoną paprykę w paski oraz obierz, a potem zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchewkę.

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy makaron na szybki obiad. Niebiański smak i ekspresowe wykonanie

Krok 3. Po wyznaczonym czasie odciśnij z cukinii wodę, którą puściła, następnie dodaj do niej przygotowaną paprykę i marchew.

Krok 4. W garnku łączymy ocet jabłkowy z cukrem, pieprzem, gorczycą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi, potem całość zagotowujemy.

DZISIAJ GRZEJE:  Uśmiech teściowej – pyszne ciasto z jabłkami i budyniem, które zachwyci całą rodzinę

Krok 5. Tak przygotowaną zalewę wlewamy do miski z warzywami (możemy przed zalaniem wyjąć liście i ziele), następnie odkładamy całość na 2 godziny. Dzięki temu nasza sałatka z papryki i cukinii nabierze intensywniejszego smaku zalewy i przypraw.

Krok 6. Na koniec przełóż warzywa do czystych, a najlepiej wyparzonych słoików. Każdy z nich dobrze zakręć, a następnie zapasteryzuj.

Warto odczekać kilka dni zanim zdecydujemy się otworzyć pierwszy słoik, tak aby warzywka zdążyły nabrać odpowiedniego smaku i aromatu. Słoiki najlepiej przechowywać w nieco chłodniejszym i zaciemnionym miejscu, dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasze przetwory przetrwają wiele miesięcy.

sałatka z papryki i cukinii

DZISIAJ GRZEJE:  Murzynek - sprawdzony przepis. Idealnie puszyste ciasto za każdym razem
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ogórki w zalewie gyros. Nietypowa sałatka o rewelacyjnymsmaku

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Języki teściowej – genialny przepis na koreczki z ogórków lub cukinii do słoików
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here