Zaczął się właśnie sezon na polskie, pyszne grzyby. Nasze lasy obrodziły ich bardzo dużą ilość. Grzyby są obecnie bardzo łatwo dostępne, więc grzechem byłoby z tego nie skorzystać. Dzisiaj przepis na fenomenalny sos grzybowy.
Takim sosem polejesz, co tylko zechcesz: placki ziemniaczane, kotlety ziemniaczane, kopytka, pulpety, makaron z kurczakiem… Twoim ograniczeniem jest tylko wyobraźnia. Ten sos pasuje do naprawdę wielu dań.
Składniki na sos grzybowy
- 500 g grzybów (np. podgrzybki, kurki, borowiki, możesz pomieszać różne rodzaje)
- 60 g masła
- mała cebula
- 4 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki słodkiej 30%
- pół pęczka świeżej pietruszki
- po pół łyżeczki soli i pieprzu
- 1-3 łyżki octu jabłkowego
Sos grzybowy krok po kroku
- Grzyby dokładnie myjemy i czyścimy. Jeżeli masz małe grzyby, wystarczy przekroić je na pół, jeżeli są większe, podziel na kawałki po 3 centymetry każdy.
- Na patelni rozpuść masło klarowane i podsmaż cebulkę pokrojoną w kostkę, a po chwili dodaj czosnek. Smaż wszystko przez kilka minut.
- Dodaj grzyby i smaż je razem z cebulą około 20 minut. Mieszaj je w trakcie. Po 20 minutach dodaj śmietankę i trochę octu. Uważaj na niego, jeżeli nie przepadasz za tym smakiem, dodaj tylko jedną łyżkę lub pomiń go w ogóle.
- Dodaj też posiekaną pietruszkę.
- Pomieszaj wszystko dobrze i zostaw na palniku jeszcze na 2-3 minuty. Po tym czasie sos będzie gotowy.
- Możesz podać go od razu do makaronu, placków, pulpetów czy czego tylko zapragniesz.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>