Przepis na pyszny sos grzybowy – stara receptura mojej babci

0
12267

Zaczął się właśnie sezon na polskie, pyszne grzyby. Nasze lasy obrodziły ich bardzo dużą ilość. Grzyby są obecnie bardzo łatwo dostępne, więc grzechem byłoby z tego nie skorzystać. Dzisiaj przepis na fenomenalny sos grzybowy.

DZISIAJ GRZEJE:  Kochasz grzyby? Szykuj koszyk! Już niedługo w polskich lasach będzie ich mnóstwo
DZISIAJ GRZEJE:  Makaron z brokułami w sosie śmietankowym. Prosto i smacznie

Takim sosem polejesz, co tylko zechcesz: placki ziemniaczane, kotlety ziemniaczane, kopytka, pulpety, makaron z kurczakiem… Twoim ograniczeniem jest tylko wyobraźnia. Ten sos pasuje do naprawdę wielu dań.

DZISIAJ GRZEJE:  Kulinarne Poddasze Smaków: Przepis na Wyborne Placki z Cukinii

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Składniki na sos grzybowy

  • 500 g grzybów (np. podgrzybki, kurki, borowiki, możesz pomieszać różne rodzaje)
  • 60 g masła
  • mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki słodkiej 30%
  • pół pęczka świeżej pietruszki
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu
  • 1-3 łyżki octu jabłkowego
DZISIAJ GRZEJE:  Oryginalny smak lata: Przepis na świeże Ogórki z ananasem

Sos grzybowy krok po kroku

  1. Grzyby dokładnie myjemy i czyścimy. Jeżeli masz małe grzyby, wystarczy przekroić je na pół, jeżeli są większe, podziel na kawałki po 3 centymetry każdy.
  2. Na patelni rozpuść masło klarowane i podsmaż cebulkę pokrojoną w kostkę, a po chwili dodaj czosnek. Smaż wszystko przez kilka minut.
  3. Dodaj grzyby i smaż je razem z cebulą około 20 minut. Mieszaj je w trakcie. Po 20 minutach dodaj śmietankę i trochę octu. Uważaj na niego, jeżeli nie przepadasz za tym smakiem, dodaj tylko jedną łyżkę lub pomiń go w ogóle.
  4. Dodaj też posiekaną pietruszkę.
  5. Pomieszaj wszystko dobrze i zostaw na palniku jeszcze na 2-3 minuty. Po tym czasie sos będzie gotowy.
  6. Możesz podać go od razu do makaronu, placków, pulpetów czy czego tylko zapragniesz.
DZISIAJ GRZEJE:  Bananowa chmurka: Słodka przyjemność bez włączania piekarnika
DZISIAJ GRZEJE:  Schab ze śliwką według przepisu siostry Anastazji. Delikatna nuta pomarańczy całkowicie odmienia jego smak

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Pulpeciki w sosie koperkowy. Idealny pomysł na jesienny obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Przekąska doskonała, czyli paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here