Staropolski przepis na kiszoną kapustę z jabłkami – rewelacja, trudno jej się oprzeć

0
2892
przepis na kiszoną kapustę

Kiszona kapusta z jabłkami gości w moim domu od dziecka. Najpierw babcia, a potem mama chętnie przygotowywały ją do obiadu, a my zajadaliśmy ją ze smakiem. Teraz samodzielnie robię surówkę i to nie tylko dlatego, że jest przepyszna, ale również po to by przemycić trochę witamin swoim pociechom. Bowiem, ta kiszona kapusta to istna bomba witaminowa, która smakuje nawet najmłodszym.

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy makaron na szybki obiad. Niebiański smak i ekspresowe wykonanie

Składniki na kiszoną kapustę:

  • Około 2/3 kilogramy kapusty
  • 2/3 jabłka
  • 1 marchewka (duża lub 2 mniejsze)
  • 3 łyżeczki soli + do smaku
  • Pieprz
DZISIAJ GRZEJE:  Pyszna domowa lemoniada na gorące dni. Ten smak to powrót do lat dzieciństwa

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Staropolski przepis na kiszoną kapustę z jabłkami

Krok 1. W pierwszej kolejności poszatkuj kapustę, tak aby powstały małe kawałeczki.

Krok 2. Zetrzyj na tarce marchew oraz umyj i obierz jabłka, następnie pokrój je na mniejsze kawałeczki lub również zetrzyj na tarce.

Krok 3. Jabłka i marchew połącz z kapustą, a potem dodaj sól i pieprz. Wymieszaj całość dość dokładnie, aż do chwili gdy puści sok.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na najlepsze zawijane zrazy ze schabu. Sposób na obiad jak u mamy

Krok 4. Przygotuj dobrze umyte lub wyparzone słoiki, a następnie powkładaj do nich przygotowaną surówkę. Warto zwrócić uwagę na to czy kapusta jest dobrze dociśnięta do dna słoika. Kapusta nie powinna również sięgać do samej góry słoika, ponieważ ona jeszcze zwiększy swoją objętość.

Krok 5. Na koniec zakręć słoiki i odłóż do ciepłego miejsca na kilka dni. Pamiętaj aby każdego dnia kapustę w słoikach odpowiednio dociskać do dna, dzięki temu jesteśmy w stanie uniknąć goryczki.

Krok 6. Kiszona kapusta będzie gotowa do jedzenia po około 3 dniach. Jeśli jednak zamierzasz zostawić sobie trochę słoików na później przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu.

DZISIAJ GRZEJE:  Murzynek - sprawdzony przepis. Idealnie puszyste ciasto za każdym razem
DZISIAJ GRZEJE:  Gnojówka z pokrzywy bezkonkurencyjnie zwalczy szkodniki i choroby. Sprawdź jak zrobić naturalny nawóz

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Lody w wafelku – przepis, który przypomni Ci błogi smak dzieciństwa
DZISIAJ GRZEJE:  Domowa kiełbasa zachwyci każdego miłośnika mięsa. Łatwy przepis krok po kroku

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here