Kiszona kapusta z jabłkami gości w moim domu od dziecka. Najpierw babcia, a potem mama chętnie przygotowywały ją do obiadu, a my zajadaliśmy ją ze smakiem. Teraz samodzielnie robię surówkę i to nie tylko dlatego, że jest przepyszna, ale również po to by przemycić trochę witamin swoim pociechom. Bowiem, ta kiszona kapusta to istna bomba witaminowa, która smakuje nawet najmłodszym.
Składniki na kiszoną kapustę:
- Około 2/3 kilogramy kapusty
- 2/3 jabłka
- 1 marchewka (duża lub 2 mniejsze)
- 3 łyżeczki soli + do smaku
- Pieprz
Staropolski przepis na kiszoną kapustę z jabłkami
Krok 1. W pierwszej kolejności poszatkuj kapustę, tak aby powstały małe kawałeczki.
Krok 2. Zetrzyj na tarce marchew oraz umyj i obierz jabłka, następnie pokrój je na mniejsze kawałeczki lub również zetrzyj na tarce.
Krok 3. Jabłka i marchew połącz z kapustą, a potem dodaj sól i pieprz. Wymieszaj całość dość dokładnie, aż do chwili gdy puści sok.
Krok 4. Przygotuj dobrze umyte lub wyparzone słoiki, a następnie powkładaj do nich przygotowaną surówkę. Warto zwrócić uwagę na to czy kapusta jest dobrze dociśnięta do dna słoika. Kapusta nie powinna również sięgać do samej góry słoika, ponieważ ona jeszcze zwiększy swoją objętość.
Krok 5. Na koniec zakręć słoiki i odłóż do ciepłego miejsca na kilka dni. Pamiętaj aby każdego dnia kapustę w słoikach odpowiednio dociskać do dna, dzięki temu jesteśmy w stanie uniknąć goryczki.
Krok 6. Kiszona kapusta będzie gotowa do jedzenia po około 3 dniach. Jeśli jednak zamierzasz zostawić sobie trochę słoików na później przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>