Surówka siedmiodniówka jest bardzo prosta, a zarazem pyszna i pożywna. Kilka prostych składników sprawia, że przygotowujesz ją w krótkim czasie. Surówkę można spożywać od razu po przegryzieniu się smaków i przechowywać przez siedem dni w lodówce.
Surówka siedmiodniówka to połączenie kapusty (najlepiej młodej, ale nie koniecznie) z papryką, pietruszką i marchewką. Do tego prosta zalewa i możemy się cieszyć pysznym smakiem. Smacznego!
Składniki na surówkę siedmiodniówkę – przepis
Do przygotowania surówki potrzebować będziemy następujących składników:
Zalewa do surówki:
- 1/2 szklanki oleju
- 1/3 szklanki octu
- 3 – 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie surówki siedmiodniówki krok po kroku – przepis
Krok 1. W pierwszej kolejności obieramy kapustę z brzydkich liści. Kolejno szatkujemy ją na drobno.
Krok 2. Kolejno obieramy marchew i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach.
Krok 3. Umyte papryki kroimy w kostkę lub małe paseczki.
Krok 4. Pietruszkę myjemy pod bieżącą wodą i drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce.
Krok 5. Następnie w garnku łączymy wszystkie składniki na zalewę. Zagotowujemy ją na wolnym ogniu. Gorącą zalewą wlewamy do miski z warzywami, mieszamy i całość odkładamy na około 1 godzinę co jakiś czas mieszając.
Krok 6. Po tym czasie surówka jest już gotowa do jedzenia. Najlepiej przełożyć ją do słoika. Surówkę można przechowywać do 7 dni w lodówce. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>