Surówka siedmiodniówka. Pyszna i zdrowa surówka, którą pokochają wszyscy

0
26186

Surówka siedmiodniówka jest bardzo prosta, a zarazem pyszna i pożywna. Kilka prostych składników sprawia, że przygotowujesz ją w krótkim czasie. Surówkę można spożywać od razu po przegryzieniu się smaków i przechowywać przez siedem dni w lodówce. 

Surówka siedmiodniówka to połączenie kapusty (najlepiej młodej, ale nie koniecznie) z papryką, pietruszką i marchewką. Do tego prosta zalewa i możemy się cieszyć pysznym smakiem. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Buraczki z cukinią. Przepis na pyszny dodatek do obiadu
DZISIAJ GRZEJE:  Smaczna surówka z cukinii - mało kto zna ten hitowy przepis

Składniki na surówkę siedmiodniówkę – przepis 

Do przygotowania surówki potrzebować będziemy następujących składników:

  • 1 mała młoda kapusta (ok 1kg)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 marchewki
  • pęczek pietruszki

Zalewa do surówki:

  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki octu
  • 3 – 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia jak ananas do słoików. Przepis na słodką przekąskę na zimę

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przygotowanie surówki siedmiodniówki krok po kroku – przepis 

Krok 1. W pierwszej kolejności obieramy kapustę z brzydkich liści. Kolejno szatkujemy ją na drobno. 

Krok 2. Kolejno obieramy marchew i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach.

Krok 3. Umyte papryki kroimy w kostkę lub małe paseczki. 

Krok 4. Pietruszkę myjemy pod bieżącą wodą i drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Chrupiące i smakowite ogórki kanapkowe. Idealne do jedzenia już po dwóch dniach

Krok 5. Następnie w garnku łączymy wszystkie składniki na zalewę. Zagotowujemy ją na wolnym ogniu. Gorącą zalewą wlewamy do miski z warzywami, mieszamy i całość odkładamy na około 1 godzinę co jakiś czas mieszając.

Krok 6.  Po tym czasie surówka jest już gotowa do jedzenia. Najlepiej przełożyć ją do słoika. Surówkę można przechowywać do 7 dni w lodówce. Smacznego! 

DZISIAJ GRZEJE:  Bananowa chmurka: Słodka przyjemność bez włączania piekarnika
DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto budyniowe z jabłkami - szybki i smaczny deser, w sam raz do porannej kawy

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Cebula z miodem i kurkumą. Domowy przepis na syrop który oczyści płuca
DZISIAJ GRZEJE:  Syrop z malin to hit tego lata - przepis z 3 składników

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here