Szakszuka to danie, które musisz spróbować – przepis

0
5003

Nie jadłeś jeszcze nigdy szakszuki? Koniecznie musisz wypróbować nasz przepis. Szakszuka to śniadaniowe danie kuchni bliskowschodniej. Zajadają się nią nie tylko mieszkańcy Turcji czy Tunezji.Także Polacy coraz częściej przyrządzają szakszukę na śniadanie czy lekki obiad.

Szakszuka oznacza wielki bałagan. Takie wegetariańskie danie jest nie tylko zdrowe, ale i sycące. Choć szakszuka oryginalnie jest daniem śniadaniowym, sprawdzi się także jako lekka kolacja. Najczęściej składa się z pomidorów, papryki i cebuli przyprawionych kuminem, w których gotuje się jajka na patelni. Składniki tak naprawdę zależą wyłącznie do nas. Z pewnością to idealny przepis na sycące i ciepłe danie.

DZISIAJ GRZEJE:  Bułki zapiekane ze serem i szynką - przepis na genialne śniadanie

W dużej mierze to przyprawy decydują o specyficznym smaku, jaki ma szakszuka. Kmin rzymski i harrisa to podstawowe przyprawy, jakie możemy dodać. Opcjonalnie można dodać bazylię, oregano, słodką i ostrą paprykę, chilli.

Poniżej znajdziesz przepis na szakszukę

Źródło: www.kwestiasmaku.com

Sakszuka to proste i szybkie danie o czym możecie przekonać się przyrządzając nasz przepis. Składniki, jakich potrzebujesz to : puszka pomidorów krojonych lub ok. cztery świeże dojrzałe i słodkie, ząbek czosnku, jedna średnia cebula, ½ czerwonej papryki, 3 jajka, łyżka harrisy lub kawałek strąka ostrej papryczki, przyprawy: kmin rzymski, sól, świeżo zmielony pieprz. Jeśli jesteś zwolennikiem ostrych dań możesz dodać chili. Danie można podać z grzanką zrobioną z bagietki.

DZISIAJ GRZEJE:  Czosndog to prawdziwy hit ostatnich czasów. Zobacz przepis

Zacznijmy od przygotowania pomidorów. Należy je sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, a miąższ pokroić w kosteczkę. Na niedużą patelnię (około 20 cm średnicy) włożyć masło lub wlać oliwę oraz starty czosnek, chwilę podsmażyć wraz z pokrojoną w kostkę cebulą i papryką. Pomidory włożyć na patelnię, doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Wymieszać i intensywnie smażyć na większym ogniu przez około 4 minuty, już bez mieszania. Gdy wszytko się podsmaży wbić jajka, doprawić solą i przyprawami.  Przykryć i gotować przez około 3 minuty lub do czasu aż białka jajek będą ścięte. Podawać ze świeżą bazylią i bagietką.

DZISIAJ GRZEJE:  Muffinki jajeczne z papryką i cukinią, to przepis na niskokaloryczne, szybkie śniadanie
DZISIAJ GRZEJE:  Naleśniki, które zachwycą każdego. Prosty i szybki PRZEPIS na obiad

Życzymy smacznego! Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here