Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

0
2470

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju. Połączenie kruchego ciasta z pysznymi jabłkami tworzy obłędną rzecz dla wszystkich łasuchów.

Przepis na tradycyjną szarlotkę do skomplikowanych nie należy i wystarczy się go trzymać, by ciasto wyrosło nam idealnie i swoim smakiem cieszyło całą rodzinę. Szarlotka to ciasto idealne na każdą okazję. Smaczne i aromatyczne. Jednym słowem najlepsze! 🙂

DZISIAJ GRZEJE:  Co zrobić by słowik zamieszkał w naszym ogrodzie. Wszystko, co powinieneś wiedzieć o słowikach i ich pięknym śpiewie

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – PROSTE PRZEPISY Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Treściwa i bardzo mięsna, czyli wspaniała zupa gulaszowa

Składniki na szarlotkę – przepis

Aby wykonać szarlotkę potrzebujesz następujących składników:

  • 1,5 kg jabłek – około 6 sztuk
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • kostka masła
  • 1 średnie jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na knedle bez ziemniaków. Idealnie mięciutkie

Szarlotka krok po kroku – przepis

Krok 1. Do miski wsyp mąkę, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Teraz zagnieć ciasto rękami. Rób to szybko, energicznie, aż powstanie zwarta, zbita kula. Kulę owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

Krok 2. Umyj, obierz i pokrój jabłka na ćwiartki, pozbywając się gniazd nasiennych. Na dużych oczach tarki ścieraj jabłka. Kiedy zetrzesz wszystkie potrzebne do zrobienia ciasta, odstaw je na 20 minut, by puściły sok. Po tym czasie wyciśnij je jeszcze dobrze, by oddały jak najwięcej soku. W tym momencie możesz, ale nie musisz dodać do nich pół łyżeczki cynamonu albo jakiejś przyprawy do szarlotki.

Krok 3. Kulę ciasta wyjmij z lodówki, odwiń z foli i podziel na dwie części. Jedną część z powrotem włóż do zamrażarki, ponieważ później będziesz ją ścierać, więc musi być bardzo twarda.

Krok 4. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a masłem wysmaruj boki formy. Połówkę kuli ciasta, która nie poszła do zamrażarki krój na plastry i wykładaj nimi dno formy, finalnie na sam koniec je zlepiając i tworząc jednolity spód.

Krok 5. Na spód wyłóż starte jabłka i dobrze je rozprowadź po całości i lekko ubij. Drugą połówkę ciasta wyjmij z zamrażarki i ścieraj na dużych oczkach tarki wprost na wyłożone jabłka.

Krok 6. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (opcja grzania góra/dół). Ciasto piecz około godziny, maksymalnie do 70 minut. Po pieczeniu  zostaw szarlotkę do lekkiego ostudzenia, a na sam koniec posyp ją cukrem pudrem lub mieszanką cukru pudru z cynamonem.

DZISIAJ GRZEJE:  Kulinarne Poddasze Smaków: Przepis na Wyborne Placki z Cukinii
DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka z pianką i kruszonką - boski przepis na ciasto

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Zakwas z buraków, który wspomoże twoje zdrowie
DZISIAJ GRZEJE:  Domowa nalewka z truskawek w kilku prostych krokach. Przepis na niebiański smak