Szarlotka na półkruchym cieście.

0
456

Szarotka na kruchym cieście jest naprawdę smaczna i prosta w zrobieniu. Szarotka, zwana również poziomką, ma subtelną słodycz i lekko kwaskowaty smak, który doskonale równoważy się z kruchym, maślanym ciastem. Dzięki temu ciasto ma dobrze zbalansowany smak.

Najlepszą odmianą jabłek do szarlotki będzie szara reneta, ale inne też się nadadzą, ważne jest, aby mus jabłkowy nie był zbyt rzadki, dlatego jabłka należy dusić do odparowania nadmiaru soku.

Składniki na Szarlotkę na półkruchym cieście:

Do przygotowania szarlotki na kruchym cieście potrzebować będziemy następujących składników:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 200 g schłodzonego masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

Mus jabłkowy:

  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie szarlotki krok po kroku – przepis

  1. Mąkę pszenną należy przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i pokrojone zimne masło. Całość siekamy nożem lub siekaczką do powstania kruszonki.
  2. Następnie wbijamy jajko i dodajemy łyżkę śmietany. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto. Z ciasta uformujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  3. Czas na przygotowanie musu jabłkowego. Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy na drobne kawałki lub ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do większego garnka i dodajemy 2 łyżki cukru.
  4. Jabłka smażymy na wolnym ogniu, do powstania gęstego musu. Często mieszamy, by się nie przypaliły. Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżeczkę cynamonu. Odstawimy do wystudzenia.
  5. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą część ciasta należy rozwałkować na papierze na wielkość blachy razem z papierem przekładamy do blachy. Na ciasto wykładamy mus jabłkowy. Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  6. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i pieczemy około 50 minut (do zrumienienia). Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Szarlotkę posapujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem . Smacznego!