Szarlotka z połówkami jabłek. Pyszne i szybkie ciasto

0
1804

Szarlotka z połówkami to jedna z najciekawszych wersji tego klasycznego wypieku. Całe, duże kawałki jabłek świetnie sprawdzają się w tym przepisie. Kto z nas nie kocha zapachu pieczonej szarlotki i cynamonu?

Szarlotka pochodzi z Francji, jednak za sprawą jej wspaniałości zyskała sławę na całym świecie. W naszym kraju jest to dla wielu osób absolutnie ulubiony słodki wypiek. Sprawdź ten przepis.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na wątróbkę drobiową z jabłkami. Podpowiadamy, co zrobić, by nie była gorzka
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy syrop na kaszel. Wypróbuj go koniecznie, a pozbędziesz się przeziębienia znacznie szybciej

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kotlety siekane z puree ziemniaczanym. Pyszny rodzinny obiad

Składniki na szarlotkę z połówkami jabłek – przepis

Aby wykonać pyszną, aromatyczną szarlotkę z połówkami jabłek będziesz potrzebował następujących składników:

  • 500 g mąki pszennej 
  • 250 g masła
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego 
  • 70 g cukru pudru – około 1/3 szklanki
  • 1 saszetka cukru wanilinowego – 16 g
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:

  • 6 jabłek – najlepiej szara reneta lub antonówka
  • 1 łyżeczka cynamonu – do 5 g
  • 1 łyżka drobnego cukru – 10 g

Forma na ciasto ma u mnie wymiary 24 x 34 cm.

DZISIAJ GRZEJE:  Smaczne, ekspresowe ciasto. Zrobisz je w kwadrans

Szarlotka z połówkami jabłek krok po kroku – przepis

Krok 1. Zacznij od zagniecenia ciasta. W dużej misce umieść 500 gramów mąki, 70 gramów cukru pudru, 1 saszetka cukru wanilinowego o wadze 16 gramów, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 gramów zimnego masła i 200 gramów waniliowego serka homogenizowanego.

Krok 2. Ciasto wyrabiaj dłońmi lub lepiej zrób to mikserem z hakami do ciasta kruchego. Z ciasta uformuj kulę i zawiń ją w przezroczystą folię spożywczą. Teraz umieść ją w lodówce na pół godziny.

Krok 3. Po tym czasie podziel ciasto na dwa kawałki – jeden będzie odrobinę większy i cięższy niż drugi. Cięższy kawałek ciasta zawiń ponownie w folię i odłóż do lodówki. Lżejszy kawałek rozwałkuj na placek wielkości formy. Podczas wałkowania warto podsypywać ciasto odrobiną mąki. Placek wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę posmaruj wcześniej masłem.

Krok 4. Jeśli nie uda Ci się idealnie rozwałkować ciasta na placek, który wypełni całe dno formy, to śmiało odcinaj nadmiar ciasta z jednego miejsca i wylepiaj nim luki. Formę ze spodem odstaw na chwilę na bok. 

Krok 5. Jabłka cienko obierz, a następnie każdą sztukę przekrój wzdłuż na pół. Wytnij gniazdo nasienne i niejadalne części. Połówki jabłek układaj na spodzie ciasta płaską stroną do dołu. Na koniec oprósz jabłka jedną łyżeczką cynamonu i jedną łyżką drobnego cukru.

Krok 6. Ustaw 180 stopni z grzaniem góra/dół lub też 170 stopni z termoobiegiem.

Krok 7. Większy kawałek ciasta wyjmij z lodówki. Rozwałkuj go na placek o kilka centymetrów szerszy i dłuższy niż wymiar formy. Ciasto podsypuj mąką. Gotowy placek wyłóż do formy. Nie trzeba próbować wypełnić nim przestrzeni między połówkami jabłek. Niech luźno leży. W trakcie pieczenia przylegnie do jabłek.

Krok 8. Form włóż do piekarnika na półkę niższą niż środkową. Piecz ciasto mininum 50 minut, aż ładnie się zrumieni. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl jego drzwiczki i odczekaj 10 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij i odczekaj do ostudzenia.

Krok 9. Po całkowitym ostudzeniu szarlotki posyp ciasto cukrem pudrem.

 

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia w zalewie gyros. Świetny dodatek do wielu dań
DZISIAJ GRZEJE:  Ogórki Maggi - zawsze wychodzą twarde i chrupiące

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszny sos grzybowy - stara receptura mojej babci
DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z szynką i warzywami z łatwo dostępnych składników

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here