W upalne, słoneczne dni z pewnością chętniej sięgamy po zimne napoje, które zachęcająco spoglądają na nas ze sklepowych półek. A możemy przecież sami zrobić pyszne soki, które nie tylko ugaszą nasze pragnienie, ale również dodadzą energii! Poniżej prezentuję Wam przepis na domowy Tymbark, który smakiem bardzo przypomina oryginał, a na dodatek w jego składzie znajdziecie tylko 5 składników. Przygotowanie soku nie wymaga wiele czasu, a bez wątpienia warto – jest obłędny!
Składniki na domowy Tymbark:
Przepis na domowy Tymbark z jabłek i mięty krok po kroku:
Krok 1. W pierwszej kolejności obierz, umyj i wydrąż wszystkie jabłka, następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
Krok 2. Do czystych, najlepiej wyparzonych słoików wrzuć liście mięty (do słoika 0,9l około 25 listków), a potem dołóż przygotowane wcześniej jabłka.
Krok 3. Dodaj do każdego słoika po łyżce soku wyciśniętego z cytryny, a następnie po około 3 łyżki cukru. Jeżeli preferujesz słodsze napoje, możesz dodać nieco więcej cukru już teraz lub doprawić sok tuż przed podaniem, dzięki czemu będziesz mieć pewność, że będzie dokładnie taki jak lubisz.
Krok 4. Na koniec zalej słoiki gorącą wodą i dobrze je zakręć. Potem pasteryzuj przetwory przez około 25 minut od momentu zagotowania się wody.
Domowy Tymbark robiłam na podstawie przepisu od Kulinarnej Wioli:
https://kulinarnawiola.home.blog/author/kulinarnawiola/
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>