Szybkie ciasta bez pieczenia na bazie herbatników robią furorę. Kiedy spodziewamy się gości na przykład na niedzielne popołudnie, łatwo przygotować pyszne ciasto, które czekać będzie na nich w lodówce.
Dzisiaj pokażemy wam przepis na proste, ale naprawdę niesamowicie smaczne ciasto z herbatnikami i gęstym kremem.
Składniki na szybkie ciasto bez pieczenia – przepis
Do wykonania tego ciasta potrzebujesz:
- 40 herbatników (najlepiej z dodatkiem kakao)
- 500 g twarogu
- 375 ml kwaśnej śmietany
- 80 g proszku budyniowego
- 80 ml mleka
- 200 g cukru pudru
- 180 ml mleka do nasączenia herbatników
Składniki na polewę
- 150 g czekolady mlecznej
- 150 g śmietanki
- 100 g startej białej czekolady
Ciasto bez pieczenia krok po kroku – przepis
Krok 1. Herbatniki zanurz w mleku i ułóż na dnie formy o wymiarach 20×30 cm.
Krok 2. W jednej misce połącz twaróg z cukrem. W drugiej połącz śmietanę, budyń oraz mleko i zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Ugotuj budyń ciągle mieszając i odłóż do wystudzenia. Przykryj go folią by nie zrobił się kożuch.
Krok 3. Ser połącz z zimnym budyniem. Budyń dodawaj małymi partiami. Dokładnie wymieszaj mikserem.
Krok 4. Połowę masy rozsmaruj na herbatnikach. Drugą turę herbatników zamocz na kilka sekund w mleku i ułóż na kremie. Wszystko przykryj drugą warstwą kremu i ułóż trzecią warstwę herbatników.
Krok 5. W gorącej śmietance połącz ze sobą oba rodzaje posiekanej czekolady. Wszystko razem wymieszaj trzepaczką. Gotową polewą udekoruj ciasto, które przed podaniem włóż na kilka godzin do lodówki.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>