Szynka w glazurze – przepis na pyszne mięso na kanapki

0
2771

Kanapka z taką wędliną to prawdziwy rarytas. Pyszna i soczysta szynka posmakuje wszystkim, tak więc nie zwlekaj i koniecznie wypróbuj nasz przepis. Zachęcamy do podzielenia się przepisem z innymi poprzez jego udostępnianie. 😉

DZISIAJ GRZEJE:  Salceson z butelki - genialny przepis na domową wędlinę. Sprawdź koniecznie

Składniki na soczystą szynkę w glazurze – przepis

Do przygotowania szynki w glazurze potrzebujemy następujących składników:

  • około kilogram szynki wieprzowej (kulki)

Marynata:

  • po 3 łyżki sosu barbecue, ketchupu i oleju
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • po 1 łyżeczce sosu tabasco, cukru trzcinowego oraz majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta mielonego kminku
  • szczypta ostrej papryki
  • sól do smaku

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domową pastę z lubczyku - zamknij smak lata w słoiku

Przygotowanie szynki krok po kroku – przepis

Krok 1. Zaczynamy od sporządzenia marynaty. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy go z wszystkimi pozostałymi składnikami.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy smalczyk ze skwarkami i mięsem mielonym - smak mojego dzieciństwa

Krok 2. Mięso dokładnie pokrywamy marynatą i delikatnie wcieramy ją w szynkę. Przykrywamy szczelnie i odstawiamy mięso do lodówki na 24 godziny.

Krok 3. Godzinę przed pieczeniem mięso powinno znajdować się w temperaturze pokojowej.

DZISIAJ GRZEJE:  Kiełbasa ze słoika - idealna na kanapki. Zobacz przepis

Krok 4. Mięso przekładamy na blaszkę i pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Mięso podczas pieczenia obracamy.

Krok 5. Po upływie godziny mięso należy przykryć i piec jeszcze około 25 minut. Gotowe. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Makowiec - prosty i niezawodny przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Najpopularniejsze polskie potrawy. 7 pozycja to największe zaskoczenie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here