Proste przekąski z zaledwie kilku składników to doskonały pomysł na podwieczorek albo dodatek do oglądania ulubionego serialu czy choćby meczu w telewizji.
Szyszki w masie krówkowej, znanej też pod nazwą kajmak, to oryginalna, słodziutka przekąska, którą zrobisz szybko i względnie tanio. Przepis jest naprawdę łatwy i bardzo przejrzysty.
Składniki na szyszki w masie krówkowej – przepis*
Wystarczą tylko te trzy składniki:
- 400 g masy krówkowej, czyli kajmaku z puszki
- 100 g ryżu preparowanego
- 80 g masła
* Z podanych składników powinno wyjść około 15 szyszek.
Szyszki w masie krówkowej krok po kroku – przepis
Wskazówka: Ryż preparowany to inaczej ryż dmuchany. Bez problemu znajdziesz też jego brązową wersję. Do tego przepisu nadadzą się też inne zboża preparowane, takie jak np. pszenica. Ryż będzie jednak najlepszy.
Krok 1. 80 gramów masła powoli rozpuść w garnku na małym ogniu. Kiedy się rozpuści, dodaj całą puszkę masy krówkową i ciągle mieszaj, wciąż na małej mocy palnika. Mieszaj oba składniki około 5 minut.
Krok 2. Masę zdejmij z palnika i odczekaj chwilę, by lekko ostygła. Następnie wsyp do środka podaną ilość ryżu preparowanego i nie czekając ani chwili wymieszaj wszystko dokładnie, by masa dobrze połączyła się z ryżem. Całość odstaw ponownie do ostygnięcia, by można było lepić szyszki w rękach.
Krok 3. Kiedy masa już jest przestudzona, przygotuj sobie papier do pieczenia, by na nim kłaść uformowane szyszki. Mogą być też papilotki takie jak np. do babeczek, by każda z szyszek była osobno zapakowana do oddzielnej papilotki.
Krok 4. Zmocz wodą ręce i łyżką nabieraj trochę masy. Uformuj z niej kulkę wielkości sporego orzecha włoskiego, a potem lekko spłaszcz na wzór szyszki. Co kilka szyszek przemywaj ręce wodą.
Krok 5. Zimne już szyszki odłóż do lodówki, by dobrze zastygły i nabrały chrupkości. Gotowe.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>