Mamy dla Was przepis na pyszne faworki – Taratuszki. Robi się je niezwykle łatwo, szybko i przyjemnie. Gotowe faworki są bardzo pulchne i pyszne. Z całą pewnością będą smakować zarówno małym jak i dorosłym domownikom. Smacznego!
Składniki na faworki Taratuszki – przepis
Do przygotowania faworków potrzebować będziemy następujących składników:
- 400g kefiru
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki roztopionego masła
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 cukier waniliowy
- 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej + troszkę do podsypania
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania faworków
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Sposób przygotowania faworków krok po kroku – przepis
Krok 1. W pierwszej kolejności do dużej miski należy wlać kefir. Następnie dodajemy sodę, jajko, sól, cukier oraz cukier waniliowy.
Krok 2. Masło należy roztopić, a mąkę przesiać przez sito. Oba składniki dodajemy do miski.
Krok 3. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, jeśli się klei, podsypujemy troszkę mąką. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem na 20 minut.
Krok 4. Kolejno ciasto dzielimy na dwie części, podsypujemy mąką i wałkujemy cienko, kroimy na paski, potem na prostokąty.
Krok 5. Każdy prostokąt nacinamy i wywijamy jak faworki. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, na niewielkim ogniu. Usmażone faworki wykładamy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!