Tarta z dżemem malinowym to pyszny i prosty deser, który można przygotować bardzo szybko. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt jest naprawdę zaskakujący. To pyszne ciasto, które polecam każdemu.
Składniki na tarte z dżemem malinowym
Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy następujących składników:
- około 250 g maki tortowej,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 150 g ziemnego masła,
- 100 g cukru pudru,
- 2-3 łyżki zimnej wody
- słoiczek dżemu malinowego
Przygotowanie tarty krok po kroku
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli.
- Masło pokroić w kostkę i dodać do mąki.
- Rozetrzeć masło z mąką palcami lub za pomocą siekacza do ciasta, aż powstanie konsystencja kruszonki.
- Cukier puder przesiać do mieszanki i wymieszać.
- Żółtko dodać do ciasta, wlać 2-3 łyżki zimnej wody i szybko zagnieść ciasto.
- Zagnieść ciasto w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Następnie, gdy ciasto jest już schłodzone oddzielamy około ¼ ciasta na paseczki. Pozostałą cześć należy rozwałkować i przenieść na foremkę. Posmarować dżemem.
Radełkiem wykrajamy paseczki i układamy na dżemie tworząc krateczkę. Całość pieczemy w 180˚C przez 30 minut. Smacznego!