Tort orzechowy przekładany pysznym kremem. Dobry na każdą okazję

0
12643

Tort orzechowy to klasyczne ciasto, które zachwyci wszystkich fanów orzechów. Sprawdzi się idealnie na każdą okazję, ale będzie też świetnym pomysłem na niedzielny, poobiedni deser.

Tort ten posiada trzy warstwy i jest przekładany pysznym i gęstym kremem. Przepis pokazuje, jak krok po kroku przyrządzić te fantastyczną słodycz.

DZISIAJ GRZEJE:  Śledzik z charakterem, czyli w pomidorach i z dodatkiem chilli
DZISIAJ GRZEJE:  Kurczak pieczony na kilogramie soli. W taki sposób wychodzi idealnie soczysty

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy keczup z dyni. Jeszcze zdążysz go zrobić

Składniki na tort orzechowy – przepis

Do wykonania tego tortu potrzebujesz:

Składniki na ciasto:

  • 8 sztuk jajek
  • 160 gramów mąki
  • 160 gramów cukru
  • 100 gramów mielonych orzechów włoskich

Składniki na krem:

  • 4 sztuki jajek
  • 200 gramów cukru
  • całe opakowanie cukru waniliowego
  • 300 gramów masła
  • 50 ml mleka

Składniki na warstwę z orzechów włoskich:

  • 150 gramów orzechów włoskich
  • 150 gramów cukru

Składniki na syrop:

  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml wody
  • rum do smaku
DZISIAJ GRZEJE:  Bolą cię stawy? Zrób koniecznie tę nalewkę z kasztanów

Tort orzechowy krok po kroku – przepis

Krok 1. Białka z jajek ubij z dodatkiem cukru na sztywną pianę. Potem powoli dodawaj żółtka, pojedynczo i ubijaj wszystko na gładką masę. Na koniec dodaj przesianą mąkę oraz zmielone orzechy.

Krok 2. Przygotowaną masę przelej do okrągłej foremki wyłożonej ówcześnie papierem do pieczenia. Najlepiej niech foremka ma średnicę 25 centymetrów.

Krok 3. Ciasto upiecz, a po upieczeniu poczekaj, aż ostygnie i później przetnij na trzy płaty, by otrzymać trzy części.

Krok 4. Czas na krem. Jajka wymieszaj z cukrem oraz opakowaniem cukru waniliowego. Dodaj mleko i podgrzewaj całość w kąpieli wodnej. Mieszaj krem, aż zrobi się mega gęsty. Odstaw do ostygnięcia. Ostygniętą masę dodaj do pokrojonego, miękkiego masła cały czas mieszając.

Krok 5. W rondelku roztop cukier i dodaj do niego orzechy włoskie. Mieszaj całość aż powstanie masa karmelowo-orzechowa.

Krok 6. Orzechy w karmelu wyłóż na blaszce, by powstała cienka warstwa i poczekaj, aż ostygną. Gdy ostygnie, całość drobno posiekaj np. przy użyciu blendera.

Krok 7. Połowę posiekanych orzechów dodaj do kremu, a połowę zostaw na później.

Krok 8. Teraz musisz przygotować syrop. Wszystkie składniki połącz w rondelku i podgrzej, by cukier się rozpuścił. Gotowy syrop należy ostudzić.

Krok 9. Na koniec ciasto trzeba złożyć. Jeden płat z trzech nasącz delikatnie zimnym syropem, wyłóż na niego 1/3 kremu i rozsmaruj go. Z kolejną warstwą postąp identycznie. Po ułożeniu ostatniego płatu ciasta jego górę i boki posmaruj resztką kremu, a całe ciasto udekoruj pozostałymi posiekanymi orzechami w karmelu.

DZISIAJ GRZEJE:  Treściwa i bardzo mięsna, czyli wspaniała zupa gulaszowa
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na knedle bez ziemniaków. Idealnie mięciutkie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na kultową Wuzetkę
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciastka rodem z PRL-u, czyli amoniaczki