Kapusta z grochem to tradycyjne danie, które często pojawia się na wigilijnym stole. Jest to potrawa, która doskonale wpisuje się w klimat świąteczny, podkreślając polskie tradycje kulinarne.
Przepis na to aromatyczne danie znajdziecie poniżej. Dla wielu z was to danie jest pewnie corocznym gościem na Święta Bożego Narodzenia, ale dla wielu też może być zupełnie nowym doznaniem smakowym.
Krok 1. W dużym garnku podsmaż na oleju czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchewkę.
Krok 2. Dodaj poszatkowaną i przepłukaną w wodzie kapustę kiszoną. Smaż wszystko razem przez moment.
Krok 3. Dodaj do potrawy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, zmielony kminek i kostkę bulionu Knorr. Teraz dodaj grzyby i groch i zalej całość 2 litrami wody.
Krok 4. Gotuj do momentu, aż woda odparuje a kapusta i reszta składników zmięknie. Pozostało tylko doprawienie dania olejem lnianym i gotowe.