Tradycyjne, aromatyczne flaki na wołowinie

0
498

Flaki to popularna zupa, którą albo się kocha, albo nienawidzi. Jej specyficzna nazwa i fakt, z czego jest zrobiona, potrafi odstraszyć. Nikt nie zabierze jej jednak tego co najcenniejsze, a mianowicie smaku.

Intensywny, dobrze przyprawiony wywar, to bardzo duża zaleta tej zupy. Przepis poniżej to najlepszy, sprawdzony przepis na flaki.

DZISIAJ GRZEJE:  Cytrynowo-waniliowe ciasto tratwa bez pieczenia
DZISIAJ GRZEJE:  Tort orzechowy przekładany pysznym kremem. Dobry na każdą okazję

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Bolą cię stawy? Zrób koniecznie tę nalewkę z kasztanów

Składniki na flaki – przepis

Do zrobienia flaków potrzebujesz:

  • 1 kg wołowiny
  • 2,5 litra wody
  • 2 średnie lub większe marchewki
  • około 15 cm pora
  • kawałek korzenia selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • przyprawy: 1 łyżeczka soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu
  • 1 kg flaków wołowych w płatach
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy i zioła: 3 pełne łyżki majeranku, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, po jednej płaskiej łyżeczce mielonego imbiru i gałki muszkatołowej, po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
DZISIAJ GRZEJE:  Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że ja pokochasz

Flaki krok po kroku – przepis

Krok 1. Do dużego garnka włóż kilogram wołowego mięsa, wszystkie warzywa ze składników i zalej wszystko podaną ilością wody i dopraw łyżeczką soli i połową łyżeczki pieprzu

Krok 2. Gotuj całość do zagotowania na średniej mocy palnika. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz moc na minimalną i gotuj tak pod przykrywką przez trzy godziny, aż do miękkości mięsa oraz warzyw.

Krok 3. W trakcie trzygodzinnego gotowania bulionu przygotuj flaki. Flaki w płatach dobrze umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj je w lekko osolonej wodzie przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij je, osusz, oczyść z ewentualnych błonek i tłuszczu, następnie pokrój w cienkie paski, które z powrotem włóż do garnka ze świeżą, osoloną wodą i gotuj kolejne 20 minut. Po tym czasie odlej wodę, wlej nową, posól ją lekko i gotuj flaki trzeci raz przez 20 minut.

Krok 4. Z bulionu, który gotował się trzy godziny wyłów mięso i warzywa przy pomocy łyżki cedzakowej. Marchew, pietruszkę i selera pokrój na mniejsze kawałki i włóż do osobnej miski. Mięso podziel również na mniejsze kawałki i dodaj do miski z warzywami.

Krok 5. Flaki dodaj do bulionu. Przypraw go też następującymi rzeczami: 3 obranymi i pokrojonymi drobno ząbkami czosnku, 3 pełnymi łyżkami majeranku, 4 ziarnami ziela angielskiego, 2 listkami laurowymi, płaską łyżeczką imbiru i gałki muszkatołowej, połową łyżeczki ostrej i słodkiej papryki.

Krok 6. Zupę doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień na minimalny i gotuj tak przez około 30 minut, aż do miękkości flaków. Gdy będą miękkie, dodaj pokrojone mięso i warzywa z miski i ponownie zagotuj. Sprawdź smak na sól i pieprz. Możesz je doprawić, gdy będą dla ciebie za mało przyprawione. Gotowe!

DZISIAJ GRZEJE:  Jak dbać o zamiokulkas, aby wypuszczał piękne liście? Wystarczy ten nawóz
DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Malinowa Chmurka Bez Pieczenia: Rozpływająca się w Ustach Rozkosz dla Smakoszy
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Milky Way. Świetna alternatywa dla popularnego batonika