Flaki to popularna zupa, którą albo się kocha, albo nienawidzi. Jej specyficzna nazwa i fakt, z czego jest zrobiona, potrafi odstraszyć. Nikt nie zabierze jej jednak tego co najcenniejsze, a mianowicie smaku.
Intensywny, dobrze przyprawiony wywar, to bardzo duża zaleta tej zupy. Przepis poniżej to najlepszy, sprawdzony przepis na flaki.
Składniki na flaki – przepis
Do zrobienia flaków potrzebujesz:
- 1 kg wołowiny
- 2,5 litra wody
- 2 średnie lub większe marchewki
- około 15 cm pora
- kawałek korzenia selera
- 1 korzeń pietruszki
- przyprawy: 1 łyżeczka soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu
- 1 kg flaków wołowych w płatach
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy i zioła: 3 pełne łyżki majeranku, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, po jednej płaskiej łyżeczce mielonego imbiru i gałki muszkatołowej, po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
Flaki krok po kroku – przepis
Krok 1. Do dużego garnka włóż kilogram wołowego mięsa, wszystkie warzywa ze składników i zalej wszystko podaną ilością wody i dopraw łyżeczką soli i połową łyżeczki pieprzu
Krok 2. Gotuj całość do zagotowania na średniej mocy palnika. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz moc na minimalną i gotuj tak pod przykrywką przez trzy godziny, aż do miękkości mięsa oraz warzyw.
Krok 3. W trakcie trzygodzinnego gotowania bulionu przygotuj flaki. Flaki w płatach dobrze umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj je w lekko osolonej wodzie przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij je, osusz, oczyść z ewentualnych błonek i tłuszczu, następnie pokrój w cienkie paski, które z powrotem włóż do garnka ze świeżą, osoloną wodą i gotuj kolejne 20 minut. Po tym czasie odlej wodę, wlej nową, posól ją lekko i gotuj flaki trzeci raz przez 20 minut.
Krok 4. Z bulionu, który gotował się trzy godziny wyłów mięso i warzywa przy pomocy łyżki cedzakowej. Marchew, pietruszkę i selera pokrój na mniejsze kawałki i włóż do osobnej miski. Mięso podziel również na mniejsze kawałki i dodaj do miski z warzywami.
Krok 5. Flaki dodaj do bulionu. Przypraw go też następującymi rzeczami: 3 obranymi i pokrojonymi drobno ząbkami czosnku, 3 pełnymi łyżkami majeranku, 4 ziarnami ziela angielskiego, 2 listkami laurowymi, płaską łyżeczką imbiru i gałki muszkatołowej, połową łyżeczki ostrej i słodkiej papryki.
Krok 6. Zupę doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień na minimalny i gotuj tak przez około 30 minut, aż do miękkości flaków. Gdy będą miękkie, dodaj pokrojone mięso i warzywa z miski i ponownie zagotuj. Sprawdź smak na sól i pieprz. Możesz je doprawić, gdy będą dla ciebie za mało przyprawione. Gotowe!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>