Waniliowe półksiężyce. Idealne na święta Bożego Narodzenia

0
3304

Tradycyjne austriackie ciastka „Vanillekipferl” to wyjątkowe słodycze. Ich delikatny smak migdałowo-waniliowy oraz charakterystyczny kształt półksiężyca czynią je wyjątkowym wypiekiem.

Te małe cudeńka cukiernicze są tradycyjnie serwowane podczas Bożego Narodzenia, ale nie trzeba czekać, aż nadejdzie ta wyjątkowa okazja, można cieszyć się nimi przez cały rok.

DZISIAJ GRZEJE:  Jak dbać o drzewko szczęścia? Oto kilka prostych porad
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszny sos grzybowy - stara receptura mojej babci

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na dżem z dyni i pomarańczy. Koniecznie zrób zapas na zimę

Składniki na półksiężyce – przepis

Do wykonania ciastek potrzebujesz:

  • 200 g mąki pszennej tortowej

  • 150 g masła

  • 80 g drobno pokruszonych migdałów

  • 50 g cukru drobnego

  • nasionka z jednej laski wanilii

  • 50 g cukru pudru

DZISIAJ GRZEJE:  Poznaj jeden prosty trik, aby twoje kopytka były jeszcze smaczniejsze

Półksiężyce krok po kroku – przepis

Krok 1. Do dużej miski wsyp mąkę i cukier drobny. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, migdały oraz nasiona wanilii.

Krok 2. Ciasto wyrabiaj mikserem z hakami do ciasta kruchego, ale możesz też rękami. Z ciasta ugnieć dużą kulę, którą następnie zawiń  w folię spożywczą i włóż w lodówce na 20-25 minut.

Krok 3. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni z opcją pieczenia góra-dół lub 185 stopni z termoobiegiem. Piekarnik musi być rozgrzany bardzo dobrze.

Krok 4. Z ciasta odcinaj kawałki i roluj je na sznurek o średnicy około 1 centymetra. Odcinaj fragment sznurka o długości około 6-7 centymetrów i zawijaj go na kształt półksiężyca.

Krok 5. Tak zrobione ciastka układaj na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.  Półksiężyce piecz około 10-11 minut na średniej półce piekarnika, aż delikatnie się zarumienią. Po pieczeniu od razu wyjmij je z piekarnika.

Krok 6. Poczekaj, aż przestygną i po tym czasie wytarzaj je wszystkie w cukrze pudrze. Gotowe!

DZISIAJ GRZEJE:  Ogórki Maggi - zawsze wychodzą twarde i chrupiące
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia z pieczarkami i serem a'la pizza

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Nienawidzisz pająków? To weź kasztany i zrób ten jeden prosty trik
DZISIAJ GRZEJE:  Pij wodę z tymi dodatkami codziennie, a będziesz zdrowy jak ryba

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here