Wielkanocna babka z galarety. Zrobi furorę wśród gości

0
7735

Wielkanocna babka z galarety bardzo dobrze prezentuje się na każdym stole wielkanocnym wśród wielu różnych dań. Uwielbiam, gdy podczas świąt na moim stole goszczą różnego rodzaju smakołyki zaczynając od babki, mazurków, roladek z szynki, jajka podawane na wiele sposobów. Zdecydowanie jest to czas, który uwielbiam. Polecam przepis!

Babka Wielkanocna z galarety jest bardzo prosta w wykonaniu, a smakuje rewelacyjnie. Co roku nie może jej zabraknąć na moim stole. Jest idealna jako przekąska do zwykłego pieczywa, jak i do jajek faszerowanych. Koniecznie musisz spróbować tej przepysznej babki wielkanocnej z galarety!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jajka faszerowane - zachwycą wszystkich w Wielkanoc
DZISIAJ GRZEJE:  Niezawodny przepis na babkę wielkanocną - zawsze wychodzi idealna

Składniki na Wielkanocną babkę z galarety – przepis:

Do wykonania tego przepisu użyłam formy do babki bez komina o średnicy 24 cm.

  • 400 g szynki wieprzowej
  • 2 duże garście mrożonej marchewki z groszkiem
  • 2 – 4 jajka
  • mała puszka kukurydzy
  • marynowane i pokrojone na plasterki pieczarki – 3 łyżki (lub w całości, jak wolicie) 
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • sól
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jajka wielkanocne faszerowane pastą z makreli. Smakowite połączenie smaków
DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na babkę piaskową. Koniecznie wypróbuj przepis na Wielkanoc

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie Wielkanocnej babki z galarety krok po kroku – przepis:

Krok 1. Przygotowaną szynkę wieprzową kroimy w kostkę lub kroimy w cienkie plastry.

Krok 2. Do średniego garnka wlewamy małą ilość wody, lekko solimy i potem wrzucamy marchewkę wraz z groszkiem, aby się ugotowały.

Krok 3. Do rondelka nalewamy niewielką ilość wody, a następnie wkładamy jajka i gotujemy na twardo.

Krok 4. Puszkę kukurydzy otwieramy i wylewamy z niej zalewę.

Krok 5. Bulion nagrzewamy na palniku o średniej mocy, a następnie wsypujemy do niego żelatynę. Ważne by bulion był gorący ale nie wrzący. 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na różowe faszerowane jajka. Zrobią furorę na wielkanocnym stole
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Marcinek - wygląda niesamowicie, a jeszcze lepiej smakuje

Krok 6. Potem mieszamy ze sobą przecedzone warzywa, pokrojoną w kostkę lub plastry szynkę oraz pieczarki marynowane. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 7. Jajko obieramy ze skórki i przekrajamy na kilka plastrów. Plastry układamy na dno formy do babki i zalewamy je małą ilością bulionu z żelatyna (jajka mają być przykryte bulionem). Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Krok 8. Gdy galaretka z jajkami nam lekko stężeje, dodajemy warzywa z szynką, a następnie zalewamy resztą bulionu. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Rada: Możemy też układać kolejne warstwy galarety według własnego pomysłu. Zastanawiacie się pewnie co zrobić, by nasza babka z galarety wyszła ładnie z formy? Jest na to bardzo prosty sposób. Wystarczy dosłownie na chwilkę umieścić ją w ciepłej wodzie. Po takiej „kąpieli” wręcz sama z niej wyjdzie 😁. 

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Domowe kruche ciasteczka z cukrem - do zrobienia w pięć minut. Zobacz przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  "Turecka rozkosz" - to przepis na ciasto, które zaskoczy Twoich gości
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto szachownica - zaskocz swoich bliskich pysznym i nietuzinkowym ciastem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here