Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne, co dla większości jest jednoznaczne z przygotowaniem wyjątkowych przysmaków. Jednak w tym roku możesz zaskoczyć swoich bliskich dodatkowym, przepysznym dodatkiem do wielkanocnego koszyczka. Nasz przepis na jajeczka czekoladowe jest super prosty, a dodatkowo nie potrzebujesz wiele czasu by stworzyć ten niebiański smakołyk!
Domowej roboty jajeczka czekoladowe – składniki:
- 200 g dowolnej czekolady (świetnie sprawdzi się zarówno gorzka, mleczna jak i biała)
- Wybrane dodatki (suszone owoce, orzechy, dropsy czekoladowe, nutella, pianki)
Oprócz tego, aby przygotować jajeczka czekoladowe warto mieć:
- Foremki w kształcie jajek*
- Silikonowy pędzelek
- Dekoracje do gotowych jajeczek (na przykład wstążeczki)
*Jeżeli nie posiadamy foremek, jajeczka czekoladowe również możemy wykonać, jednak musimy się nastawić na to, że zajmie nam to więcej czasu. Żeby stworzyć upragniony kształt możemy użyć lekko nadmuchanego balonu, jajka lub wydmuszki, dzięki nim również uzyskamy pożądany kształt (choć jajeczka wielkanocne będą nieco większe).
Przepis na jajeczka czekoladowe krok po kroku:
Krok 1. Przygotowaną czekoladę podziel na małe kawałeczki, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej. Nie zapomnij od czasu do czasu przemieszać czekolady, tak aby mieć pewność, że jej konsystencja jest gładka, bez grudek.
Krok 2. Gdy czekolada osiągnie już wymaganą konsystencję i lekko ostygnie możesz rozprowadzić ją pędzelkiem po wewnętrznej stronie foremek.
*Jeżeli korzystasz z jajek lub balona musisz przygotować duży talerz na którym poukładasz swoje domowe foremki z rozprowadzoną po zewnętrznej stronie czekoladą. Możesz też zanurzyć balon lub jajko do połowy w czekoladzie, a następnie odłożyć na talerz – warto też ułożyć każdą połówkę na osobnej podstawce (np. na kieliszku), dzięki czemu nie będą się turlać.
Krok 3. Odstaw formy do lodówki na kilka minut, żeby czekolada stężała. Gdy tak się stanie wyjmij jajeczka czekoladowe i nałóż kolejną warstwę roztopionej czekolady (dla urozmaicenia możesz użyć dwóch rodzajów czekolad i dodać na tym etapie inną). Włóż do lodówki na około 3 minuty.
Krok 4. Delikatnie wyjmij czekoladowe połówki jajeczek z foremek.
*W przypadku korzystania z balona po prostu go przebij, w przypadku wydmuszek delikatnie je rozbij. Jeśli jednak korzystasz z jajek najłatwiej będzie delikatnie zdjąć pokrywę z czekolady.
Krok 5. Do wnętrza gotowych połówek nałóż wybrane przez siebie dodatki. Dzieci uwielbiają, kiedy ich jajeczka czekoladowe są pełne kolorowych niespodzianek wewnątrz.
Krok 6. Szeroki nóż rozgrzej w gorącej wodzie, a następnie przyłóż go do krawędzi dwóch połówek jajek. Po chwili gdy czekolada zacznie się nieco rozpuszczać złącz połówki ze sobą. Postępuj tak do połączenia wszystkich połówek. Gdy zastygną, Twoje jajeczka czekoladowe będą gotowe!
Na koniec możesz udekorować swoje dzieło kolorowymi wstążkami lub też delikatnie narysować na nich gorącym nożykiem dowolne wzorki.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>