Wyjątkowy przepis na masę budyniową. Ten trik sprawi, że będzie puszysta jak nigdy

0
101096
masa budyniowa, krem budyniowy, przepis

Ciasta z masą budyniową to przepis na szybki i pyszny deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Karpatka, biszkopt z owocami czy eklery, niezależnie co planujesz przygotować bez wątpienia wypiek zachwyci gości! Jednak jeśli chcesz mieć pewność, że masa budyniowa będzie delikatna i rozpływająca się w ustach zastosuj poniższy trik. Daje gwarancję sukcesu!

Masa budyniowa mimo, że stosunkowo prosta w wykonaniu, czasem może wyjść gęsta, zbita i niezbyt apetyczna. Dlatego warto zwrócić szczególną uwagę na jej przygotowanie już od pierwszych kroków. Ważne jest, aby stosując się do przepisu, nie robić tego w pośpiechu. Sekretem najlepszych ciast z masą budyniową jest odpowiednio długie ucieranie masła – rób to nawet 6-7 minut, tak aby stało się jak najbardziej puszyste.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na suflet czekoladowy - deser, który zachwyci każdego
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne faworki tylko z dwóch składników. Pokochacie ten przepis

Masa budyniowa – składniki:

Krem budyniowy można przygotowywać na dwa sposoby – albo całkowicie od podstaw albo bazując na budyniu z paczki. Ja przedstawię tradycyjny, domowy przepis w którym całą masę przygotujemy sami.

Krem budyniowy:

  • 500 mililitrów mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 300 gram masła w temperaturze pokojowej
  • 6 jajek
  • 100 gram cukru
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Maxi King - inspirowane popularnym batonikiem. Jest rewelacyjne
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na oponki serowe z cynamonową posypką - tak pysznych jeszcze nie jadłeś

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na masę budyniową krok po kroku:

Krok 1. W pierwszej kolejności przygotuj miskę i umieść w niej mąkę, 6 żółtek oraz mleko. Następnie całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

Krok 2. Drugą szklankę mleka wlej do rondelka, potem wsyp cukier zwykły i waniliowy. Całość podgrzewaj, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.

Krok 3. Gdy mleko zacznie delikatnie bulgotać wlej przygotowaną wcześniej masę na budyń, następnie całość gotuj aż do zgęstnienia. Nie zapomnij, aby przez cały czas go mieszać, ponieważ bardzo szybko się przypala.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na śmietanowiec - puszysty i lekki niczym chmurka. Ciasto z 4 składników
DZISIAJ GRZEJE:  Malinowe szybkie ciasto bez pieczenia - pokocha je cała rodzina

Krok 4. Garnuszek z budyniem zakryj folią spożywczą lub aluminiową, a następnie odłóż do wystudzenia. Zakrycie go sprawi, że na wierzchu budyniu nie powinien pojawić się kożuch.

Krok 5. Gdy nasz budyń się studzi, czas aby przejść do ucierania masła. Najważniejsze jest to, aby było ono w temperaturze pokojowej. Miękkie masło włóż do miski i ucieraj około 7 minut, dzięki temu będzie ono delikatne i puszyste.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na trójkąciki jogurtowe z konfiturą truskawkową i kruszonką. Najlepsze na świecie
DZISIAJ GRZEJE:  Pleśniak - przepis na ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję. Jest niesamowicie pyszne

Krok 6. Następnie stopniowo dodajemy do masła wystudzony budyń, nie przestając cały czas miksować.

Tak przygotowana masa budyniowa z pewnością będzie rozpływała się w ustach niezależnie od tego na jakie ciasto się zdecydujemy. A do wyboru są dziesiątki pyszności! Poniżej kilka przepisów na ciasto z masą budyniową. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Karpatka z groszkiem ptysiowym. Nietuzinkowy przepis na deser bez pieczenia
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto bez pieczenia 3 Bit - zawsze robi furorę wśród gości

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Piernik z kremem budyniowym - przepis na świąteczne ciasto, które powala na kolana
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy przepis na ciasto Pychotka. Obłędny smak, który pokochasz od pierwszego kęsa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here