Ciasta z masą budyniową to przepis na szybki i pyszny deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Karpatka, biszkopt z owocami czy eklery, niezależnie co planujesz przygotować bez wątpienia wypiek zachwyci gości! Jednak jeśli chcesz mieć pewność, że masa budyniowa będzie delikatna i rozpływająca się w ustach zastosuj poniższy trik. Daje gwarancję sukcesu!
Masa budyniowa mimo, że stosunkowo prosta w wykonaniu, czasem może wyjść gęsta, zbita i niezbyt apetyczna. Dlatego warto zwrócić szczególną uwagę na jej przygotowanie już od pierwszych kroków. Ważne jest, aby stosując się do przepisu, nie robić tego w pośpiechu. Sekretem najlepszych ciast z masą budyniową jest odpowiednio długie ucieranie masła – rób to nawet 6-7 minut, tak aby stało się jak najbardziej puszyste.
Masa budyniowa – składniki:
Krem budyniowy można przygotowywać na dwa sposoby – albo całkowicie od podstaw albo bazując na budyniu z paczki. Ja przedstawię tradycyjny, domowy przepis w którym całą masę przygotujemy sami.
Krem budyniowy:
- 500 mililitrów mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 300 gram masła w temperaturze pokojowej
- 6 jajek
- 100 gram cukru
Przepis na masę budyniową krok po kroku:
Krok 1. W pierwszej kolejności przygotuj miskę i umieść w niej mąkę, 6 żółtek oraz mleko. Następnie całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
Krok 2. Drugą szklankę mleka wlej do rondelka, potem wsyp cukier zwykły i waniliowy. Całość podgrzewaj, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Krok 3. Gdy mleko zacznie delikatnie bulgotać wlej przygotowaną wcześniej masę na budyń, następnie całość gotuj aż do zgęstnienia. Nie zapomnij, aby przez cały czas go mieszać, ponieważ bardzo szybko się przypala.
Krok 4. Garnuszek z budyniem zakryj folią spożywczą lub aluminiową, a następnie odłóż do wystudzenia. Zakrycie go sprawi, że na wierzchu budyniu nie powinien pojawić się kożuch.
Krok 5. Gdy nasz budyń się studzi, czas aby przejść do ucierania masła. Najważniejsze jest to, aby było ono w temperaturze pokojowej. Miękkie masło włóż do miski i ucieraj około 7 minut, dzięki temu będzie ono delikatne i puszyste.
Krok 6. Następnie stopniowo dodajemy do masła wystudzony budyń, nie przestając cały czas miksować.
Tak przygotowana masa budyniowa z pewnością będzie rozpływała się w ustach niezależnie od tego na jakie ciasto się zdecydujemy. A do wyboru są dziesiątki pyszności! Poniżej kilka przepisów na ciasto z masą budyniową. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>