Szukasz pomysłu na szybki i sycący obiad? Mamy dla Ciebie idealny przepis. Z jednej strony receptura tego dania jest prosta, a z drugiej smakuje tak znakomicie jakby przyrządził go prawdziwy szef kuchni! Oto zapiekanka z mięsem i ziemniakami.
Zapiekanka z mięsem i ziemniakami w zaledwie 20 minut
Jadłeś w swoim życiu sporo zapiekanek? Gwarantujemy, że ta którą proponujemy na stałe zagości w Twoim jadłospisie. Nasza zapiekanka z mięsem i ziemniakami jest nie tylko pyszna i sycąca, ale do tego dziecinnie prosta.
Do przygotowania tej potrawy potrzebujesz składników, które na pewno znajdziesz w swojej lodówce.
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg ziemniaków
- 150 g dowolnego mięsa np. mięsa z indyka
- 1 szt. cebula
- 300 ml śmietany
- 100 g twardego sera
- 1 jajko
- przyprawy do smaku – sól, czarny pieprz
- 50 g boczku
- do posypania – zielona pietruszka
- 1 łyżka masła
WYKONANIE:
- Najpierw obierz ziemniaki. Następnie pokrój je w plasterki lub dużą kostkę.
2. Pokrojone ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie (około 10 minut).
Uwaga! Możesz także ugotować ziemniaki w całości, nie doprowadzając do wrzenia wody i później tylko je pokroić.
3. Do miseczki wlej śmietanę. Dodaj starty ser i jajko. Dodaj odrobinę pieprzu i soli. Wymieszaj starannie całość.
4. Na patelnię wyłóż masło. Kiedy patelnia będzie nagrzana, a masło roztopione, wrzuć na nią posiekaną cebulę.
5. Kiedy cebula będzie miała lekko brązowawy kolor, dodaj do niej mięso. Mięso powinno być pokrojone w kostkę.
6. Zmniejsz ogień pod patelnią. Smaż przez około 5-10 minut od czasu do czasu mieszając.
7. Wysmaruj formę do pieczenia masłem. Następnie wyłóż naczynie plasterkami ziemniaków.
8. Całość zalej sosem ze śmietany. Następnie dodaj zesmażone mięso i boczek.
9. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Zapiekankę piecz przez 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Posyp zapiekankę posiekaną pietruszką. Piecz kolejne 15 minut.
10. Przed podaniem potrawę lekko ostudź. Następnie podziel ją na porcje.
Smacznego!