Zapach pieczonego ciasta unoszący się po domu potrafi sprawić, że każdy dzień stanie się przyjemniejszy. Szczególnie jeśli tym wypiekiem jest „Piotruś na miodzie”, babka, która niegdyś królowała w każdym domu. Babcie i prababcie każdy przepis na ciasto starannie zapisywały w notesikach, tak by móc zawsze przygotować dla wnuków swoje pyszne wypieki. Dziś sami możecie zrobić jedno z tych pysznych i szybkich ciast, które z pewnością przywoła miłe wspomnienia.
Składniki na ciasto – łatwy przepis
„Piotruś na miodzie”, „Czarny Piotruś” lub po prostu babka czekoladowo-miodowa – każda pani domu inaczej nazywała ten wypiek, jednak przepis na ciasto jest zawsze podobny. Do jego przygotowania potrzebujemy następujących składników:
- 2 szklanki mąki tortowej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki cukru
- 125 ml zimnej wody
- 2 łyżki miodu (np. lipowy)
- 5 jajek
- 2 łyżki kakao
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 2 łyżeczki cynamonu
* Szklanka 250 ml
Przepis na ciasto „Piotruś na miodzie” krok po kroku
Krok 1. Oddzielamy żółtka od białek, a następnie ubijamy białka dodając szczyptę soli aż do momentu otrzymania sztywnej piany.
Krok 2. Żółtka łączymy wraz z olejkiem waniliowym, miodem i wodą. Następnie dodajemy cukier oraz masło. Całość ucieramy.
Krok 3. Do powstałej masy dodajemy wszystkie sypkie składniki, czyli kakao, proszek do pieczenia, cynamon oraz mąkę. Ucieramy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Krok 4. Jeżeli nasza masa jest już odpowiednio przygotowana, na koniec pozostaje połączenie jej z wcześniej ubitymi białkami. Gdy już to zrobimy, całość należy delikatnie wymieszać.
Krok 5. Gotową masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę do babek (średnica 24 cm), następnie pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku z termoobiegiem przez około 45 minut.
Krok 6. Gdy nasze ciasto będzie już gotowe należy je wystudzić, a następnie możemy przystąpić do dekorowania. Babka najlepiej smakuje obsypana cukrem pudrem lub też polana polewą czekoladową.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>