Zdrowa, szybka przekąska. Przepis na roladę ze szpinakiem i łososiem

0
5696

Jeżeli kochasz szpinak i łososia, ten przepis jest dla ciebie. Szybka, pieczona przekąska w postaci rolady szpinakowej z łososiem i serkiem to doprawdy rzecz fenomenalna. W takim wydaniu szpinak smakuje po prostu fantastycznie.

Przepis na roladę jest banalny i wykonanie go razem z pieczeniem zajmuje mniej niż godzinę. Koniecznie zrób to cudo u siebie w domu.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciastka rodem z PRL-u, czyli amoniaczki
DZISIAJ GRZEJE:  Połączenie nieco zaskakujące. Przepis na piernik z pomidorem

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Tomasz Strzelczyk i jego prosty przepis na obiad dla zabieganych

Składniki na roladę szpinakową – przepis

Do wykonania tej rolady potrzebujesz:

Składniki na omlet

  • 4 średnie jajka
  • pół szklanki mleka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 150 g szpinaku np. świeżego baby
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka cukru

Składniki na wypełnienie

  • 200-300 g łososia wędzonego na zimno w plastrach
  • 250 g kremowego serka typu Philadelphia
  • siekany koperek i pietruszka
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na prosty przysmak z dawnych lat, czyli chałwę sezamową

Rolada szpinakowa krok po kroku – przepis

Krok 1. Do wysokiego naczynia dodaj szpinak, mleko, sól, cukier i jajka. Wszystko razem dokładnie zblenduj. Następnie dodaj mąkę i zblenduj całość ponownie. Jeżeli chcesz, żeby masa wyszła odpowiednio puszysta, oddziel najpierw żółtka od białek, białka ubij z solą na sztywno, żółtka zmiksuj z resztą, a potem dodaj ubitą pianę z białek do całości.

Krok 2. Blachę wypełnił równo papierem do pieczenia i rozprowadź ciasto omletowe po całej powierzchni.

Krok 3. Omlet piecz na środkowej półce piekarnika w temperaturze 170 stopni (grzanie góra-dół). Czas pieczenia to około 20 minut, aż do lekkiego zarumienia. Po tym czasie uchyl lekko drzwiczki na kilka minut i poczekaj. Po wyjęciu blachy zdejmij papier z omletem na blat i zawiń w rulon. Niech tak zrolowane stygnie przez 20-30 minut.

Krok 4. Gdy omlet ostygnie, rozwiń go, wciąż nie zdejmując papieru. Po całej jego powierzchni rozprowadź serek śmietankowy, a na niego plastry łososia, jeden obok drugiego. Całość posyp siekanymi ziołami w postaci koperku i pietruszki.

Krok 5. Teraz z powrotem zawiń roladę, ale zrób to bardzo ciasno, mocno i ostrożnie. Kiedy już to zrobisz, włóż ją do lodówki na co najmniej pół godziny.

DZISIAJ GRZEJE:  Sernik z kolorami tęczy, który zachwyci twoje dziecko
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na mocno ciągnące się kulki serowe. Fenomenalna przekąska z 3 składników

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na buraczki w słoikach na zimę. Rewelacyjny smak powala na kolana
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na czekoladowe pierogi z białym słodkim serem - pychota

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here