Jeżeli kochasz szpinak i łososia, ten przepis jest dla ciebie. Szybka, pieczona przekąska w postaci rolady szpinakowej z łososiem i serkiem to doprawdy rzecz fenomenalna. W takim wydaniu szpinak smakuje po prostu fantastycznie.
Przepis na roladę jest banalny i wykonanie go razem z pieczeniem zajmuje mniej niż godzinę. Koniecznie zrób to cudo u siebie w domu.
Składniki na roladę szpinakową – przepis
Do wykonania tej rolady potrzebujesz:
Składniki na omlet
- 4 średnie jajka
- pół szklanki mleka
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 150 g szpinaku np. świeżego baby
- szczypta soli
- płaska łyżeczka cukru
Składniki na wypełnienie
- 200-300 g łososia wędzonego na zimno w plastrach
- 250 g kremowego serka typu Philadelphia
- siekany koperek i pietruszka
Rolada szpinakowa krok po kroku – przepis
Krok 1. Do wysokiego naczynia dodaj szpinak, mleko, sól, cukier i jajka. Wszystko razem dokładnie zblenduj. Następnie dodaj mąkę i zblenduj całość ponownie. Jeżeli chcesz, żeby masa wyszła odpowiednio puszysta, oddziel najpierw żółtka od białek, białka ubij z solą na sztywno, żółtka zmiksuj z resztą, a potem dodaj ubitą pianę z białek do całości.
Krok 2. Blachę wypełnił równo papierem do pieczenia i rozprowadź ciasto omletowe po całej powierzchni.
Krok 3. Omlet piecz na środkowej półce piekarnika w temperaturze 170 stopni (grzanie góra-dół). Czas pieczenia to około 20 minut, aż do lekkiego zarumienia. Po tym czasie uchyl lekko drzwiczki na kilka minut i poczekaj. Po wyjęciu blachy zdejmij papier z omletem na blat i zawiń w rulon. Niech tak zrolowane stygnie przez 20-30 minut.
Krok 4. Gdy omlet ostygnie, rozwiń go, wciąż nie zdejmując papieru. Po całej jego powierzchni rozprowadź serek śmietankowy, a na niego plastry łososia, jeden obok drugiego. Całość posyp siekanymi ziołami w postaci koperku i pietruszki.
Krok 5. Teraz z powrotem zawiń roladę, ale zrób to bardzo ciasno, mocno i ostrożnie. Kiedy już to zrobisz, włóż ją do lodówki na co najmniej pół godziny.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>