Przedstawiamy Wam dzisiaj przepis na smaczne i puszyste ciasto o nazwie Zebra. Placek ten jest bardzo efektowny, a zrobienie go wbrew pozorom jest banalnie proste. Utworzenie się pasów zawdzięczamy warstwowemu nalewaniu ciasta do formy. Zebra smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom, więc warto znać na nią przepis. Polecamy!
Składniki na ciasto Zebra – przepis
Podane składniki wystarczą na zrobienie ciasta w formie tortowej o średnicy około 26 cm, a potrzebować będziemy:
- 1 szklankę cukru
- 1 szklankę wody gazowanej
- 5 jajek
- 1 szklankę oleju
- 3 szklanki mąki + 2 łyżki
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie, jeśli ktoś lubi, to może dodać kilka kropli olejku migdałowego
- tłuszcz i bułka tarta do obsypania tortownicy
- tabliczka czekolady na polewę lub cukier puder na wierzch ciasta
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przepis na Zebrę krok po kroku
Krok 1. Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodajemy cukier. Całość miksujemy do momentu, gdy piana będzie lśniąca.
Krok 2. Kolejno ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku. Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do ciasta na przemian z olejem i wodą. Mieszamy łyżką po każdym dodaniu składników.
Krok 3. Po połączeniu się wszystkich składników odlewamy połowę ciasta do drugiej miski. Do jednej części ciasta dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Mieszamy dokładnie oba ciasta.
Krok 4. Tortownicę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą.
Krok 5. Na środek tortownicy należy wyłożyć 2 łyżki jasnego ciasta, na jasne ciasto wyłożyć 2 łyżki ciemnego ciasta, na ciemne ciasto wyłożyć 2 łyżki jasnego ciasta – powtarzać tę czynność do zużycia całego ciasta. Im mniejsze porcje nakładanego ciasta, tym będzie więcej pasków i będą one cieńsze.
Krok 6. Ciasto pieczemy w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 60 minut – do tak zwanego suchego patyczka. Przestygnięte cisto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy roztopiona czekoladą. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>