Przepis na pyszne ciasto Zebra. Kochają je wszyscy domownicy

0
12243

Przedstawiamy Wam dzisiaj przepis na smaczne i puszyste ciasto o nazwie Zebra. Placek ten jest bardzo efektowny, a zrobienie go wbrew pozorom jest banalnie proste. Utworzenie się pasów zawdzięczamy warstwowemu nalewaniu ciasta do formy. Zebra smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom, więc warto znać na nią przepis. Polecamy!

Składniki na ciasto Zebra – przepis

Podane składniki wystarczą na zrobienie ciasta w formie tortowej o średnicy około 26 cm, a potrzebować będziemy: 

  • 1 szklankę cukru
  • 1 szklankę wody gazowanej
  • 5 jajek
  • 1 szklankę oleju
  • 3 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie, jeśli ktoś lubi, to może dodać kilka kropli olejku migdałowego
  • tłuszcz i bułka tarta do obsypania tortownicy
  • tabliczka czekolady na polewę lub cukier puder na wierzch ciasta
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ciasto jogurtowe w pięć minut - zaskocz nim znajomych i rodzinę

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przepis na Zebrę krok po kroku

Krok 1. Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodajemy cukier. Całość miksujemy do momentu, gdy piana będzie lśniąca.

Krok 2. Kolejno ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku. Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do ciasta na przemian z olejem i wodą. Mieszamy łyżką po każdym dodaniu składników.

DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka z pianką i kruszonką - boski przepis na ciasto

Krok 3. Po połączeniu się wszystkich składników odlewamy połowę ciasta do drugiej miski. Do jednej części ciasta dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Mieszamy dokładnie oba ciasta.

Krok 4. Tortownicę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą.

DZISIAJ GRZEJE:  Rolada bezowa z kremem i owocami leśnymi - ekspresowe ciasto zachwyci wszystkich domowników

Krok 5. Na środek tortownicy należy wyłożyć 2 łyżki jasnego ciasta, na jasne ciasto wyłożyć 2 łyżki ciemnego ciasta, na ciemne ciasto wyłożyć 2 łyżki jasnego ciasta – powtarzać tę czynność do zużycia całego ciasta. Im mniejsze porcje nakładanego ciasta, tym będzie więcej pasków i będą one cieńsze.

DZISIAJ GRZEJE:  Jagodowy sernik ombre - to prostsze niż Ci się wydaje. Koniecznie zobacz przepis na ciasto bez pieczenia

Krok 6. Ciasto pieczemy w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 60 minut – do tak zwanego suchego patyczka. Przestygnięte cisto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy roztopiona czekoladą.  Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here