Zimowa sałatka z 4 składników. Zawsze wychodzi pyszna

0
13364

Bardzo prosta i łatwa w wykonaniu sałatka z ogórków to idealna propozycja na przetwory. Jest wielobarwna, gdyż robię ją z kilku warzyw, które świetnie ze sobą współgrają. Jest rewelacyjna jako sałatka do obiadów, ale również sprawdza się bardzo dobrze jako dodatek do grilla. Robię ją co roku, więc za każdym razem mam pewność, że wyjdzie znakomicie.

Uwielbiam jej smak, tak samo jak moi bliscy, więc nie wyobrażam sobie zimy bez tej sałatki. Jest przede wszystkim bardzo zdrowa, gdyż warzywa znajdujące się w tej sałatce posiadają szereg witamin, które sprzyjają naszemu organizmowi. Koniecznie wypróbuj ten przepis na rewelacyjną sałatę  z wielu warzyw! Polecam!

DZISIAJ GRZEJE:  Domowa musztarda z cukinii. Przepis na wyjątkowy dodatek do mięs i sałatek
DZISIAJ GRZEJE:  Domowa pasta bulionowa. Łatwy przepis, który zastąpi sklepowe kostki rosołowe

Składniki na sałatkę z ogórków – przepis:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 3 średnie marchewki
  • 3 łyżki soli

Składniki na zalewę:

  • 1 litr wody
  • szklanka octu 10 %
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka gorczycy i kolendry
  • po 5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
DZISIAJ GRZEJE:  Ekler na herbatnikach - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy przepis na sos pomidorowy spaghetti na zimę. Szybki obiad dla całej rodziny

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie sałatki z ogórków krok po kroku – przepis:

Krok 1. Zaczynamy od dokładnego umycia wszystkich warzyw. Następnie z ogórków obcinamy końcówki i kroimy na plasterki o grubości ok. 3-4 mm.

Krok 2. Pokrojone ogórki przekładamy do miski.

Krok 3. Marchew obieramy i również kroimy w plastry o grubości 2 mm.

Krok 4. Cebulę obieramy i przekrajamy w półplasterki, a paprykę kroimy w paseczki.

Krok 5. Wszystkie pokrojone warzywa dokładnie ze sobą mieszamy i zasypujemy 3 łyżkami soli. Odkładamy na 2 godziny co jakiś czas mieszając.

Krok 6. Warzywa wypuszczą sok, więc odlewamy sok, a warzywa wrzucamy do słoików (3/4 słoika).

Krok 7. W tym kroku zaczniemy przygotowywać zalewę. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, ocet i przyprawy. Całość zagotowujemy.

Krok 8. Gorącą zalewę wlewamy do słoików tak aby zakryć wszystkie warzywa. Gotowe słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.

Smacznego!
DZISIAJ GRZEJE:  Domowe ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Jest pyszne i świeże przez kilka dni
DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto na kefirze z soczystymi truskawkami. Szybki przepis na domowy placek

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowe lody truskawkowe - szybki i niezawodny przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Domowa nalewka z truskawek w kilku prostych krokach. Przepis na niebiański smak

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here