Sałatka z kalafiora to świetny sposób na pyszny smakołyk, dzięki któremu unikniesz spędzania wielu godzin w kuchni. Nasz domowy przepis jest szybki, a przy tym zapewnia niesamowity smak warzywek nawet zimą. W jednym słoiku umieszczamy kalafiora, paprykę, marchew, ogórki i cebulę, całości smaków dopełnia zalewa, dzięki której te przetwory to mój hit. Sałatka z pewnością sprawdzi się zarówno do obiadu, jak również jako przekąska w trakcie dnia. Ja często podaję ją również jako przystawkę na przyjęciach.
Sałatka z kalafiora do słoików – składniki:
Zalewa:
- ½ kg cukru
- ½ litra octu
- 2 garście soli
- ½ litra oleju
Przepis na sałatkę z kalafiora na zimę krok po kroku:
Krok 1. Na początek obkrój różyczki kalafiora i dokładnie je umyj. Następnie ugotuj je na półmiękko.
Krok 2. Pozostałe warzywa również umyj pod bieżącą wodą, marchew obierz. Potem pokrój paprykę, ogórki, marchew i obraną cebule na mniejsze kawałki.
Krok 3. Weź miskę i umieść w niej wszystkie składniki na zalewę, następnie dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia się cukru i soli. Następnie tak przygotowaną zalewą zalej warzywa, całość delikatnie przemieszaj i odstaw na około 4-5 godzin.
Krok 4. Na koniec, gdy sałatka z kalafiora już poleży odpowiedni czas w marynacie przekładamy ją do wyparzonych słoików. Potem zakręcamy i pasteryzujemy przez około 15-20 minut.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>