Placki z dyni to świetna alternatywa dla racuchów czy zwykłych naleśników. Jesienna pora to znakomity czas, by przygotować je choćby na śniadanie czy podwieczorek.
Placki z dyni robi się równie łatwo jak każde inne, więc ich przygotowanie jest naprawdę proste. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednią listę składników. Możesz je podać z cukrem pudrem czy bitą śmietaną. To zależy już tylko od ciebie i twoich upodobań.
Składniki na placki z dyni
- 200 gramów startego na tarce miąższu dyni
- 100 gramów jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- szklanka mąki pszennej
- 2-3 łyżki cukru do smaku
- szczypta soli
- odrobina cynamonu
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- olej lub masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania placków z dyni krok po kroku
- Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj do niej proszek do pieczenia oraz cynamon. Najlepiej, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
- Do innej miski dodaj dynię, jajka, jogurt i cukier. Wszystko dokładnie zmiksuj mikserem.
3. Zawartość jednej miski przenieś do drugiej. Jeśli ciasto będzie bardzo gęste, dodaj śmiało jeszcze 2 lub 3 łyżki jogurtu.
4. Na patelni dobrze rozgrzej tłuszcz. Nałóż chochlę ciasta smaż placuszki powoli na rumiany kolor z każdej strony.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>