Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

0
1944

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto to niewątpliwie coś, czemu bardzo trudno się oprzeć.

W takich przepisach najprościej polubić to, że są łatwe do wykonania i niespecjalnie skomplikowane. Przekonaj się o tym samemu i zrób ten niezwykle kremowy smakołyk we własnym domu.

DZISIAJ GRZEJE:  Wieniec drożdżowy z makiem idealny na święta
DZISIAJ GRZEJE:  Woda z tym dodatkiem to najlepsza odżywka dla kwiatów

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Malinowa Chmurka Bez Pieczenia: Rozpływająca się w Ustach Rozkosz dla Smakoszy

Składniki na kremowe ciasto – przepis

Do wykonania tego ciasta potrzebujesz:

Na ciasto:

  • 7 białek
  • 5 żółtek
  • 120 g cukru pudru
  • 60 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 6 łyżek wody o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem:

  • 1 litr mleka
  • 180 g kaszy manny
  • 130 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 żółtka

Na polewę:

  • 200 g czekolady
  • 150 ml śmietanki 30%
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na knedle bez ziemniaków. Idealnie mięciutkie

Kremowe ciasto krok po kroku – przepis

Krok 1. Do dużej miski wbij żółtka z cukrem waniliowym, dodaj cukier puder, kaszę mannę oraz 200 ml mleka. Ubij wszystko na jednolitą gładką masę.

Krok 2. Zagotuj pozostałe mleko i wlej do niego masę, cały czas mieszając, aż powstanie krem, który wlej do miski, przykryj folią spożywczą i daj mu ostygnąć.

Krok 3. Mąkę, proszek do pieczenia, a także kakao wymieszaj w misce. W innej misce ubij białka jajek na sztywną pianę.  W jeszcze innej misce ubij żółtka z cukrem, dodaj do nich letnią wodę i wsyp przygotowane wcześniej suche składniki. Wszystko wymieszaj z pianą z ubitych białek.

Krok 4. Formę o wymiarach około 20×36 cm wysmaruj w środku olejem i delikatnie posyp mąką. Wlej do niej ciasto i dokładnie, równomiernie rozprowadź. Piecz ciasto w 180 stopniach (opcja grzania góra-dół) przez 35-40 minut, a następnie pozostaw do wystygnięcia.

Krok 5. Ostygły krem ubij razem z miękkim masłem na gładką masę, którą rozsmaruj po upieczonym biszkopcie.

Krok 6. Na sam koniec polewa. Połam czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuść ją w gorącej śmietance, by następnie ją ubić, aż powstanie jednolita, gęsta polewa, którą polej powierzchnie ciasta. Włóż całość do lodówki na kilka godzin i gotowe.

DZISIAJ GRZEJE:  Znudziły ci się schabowe? Zobacz ten przepis na pieczony schab z farszem
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na prawdziwą grochówkę. Zupa idealna na zimniejsze dni

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Ten obiad cię zachwyci. Delikatne pulpeciki w aromatycznym sosie koperkowym
DZISIAJ GRZEJE:  Soczysta karkówka z grilla w 3 krokach. Marynata, dzięki której mięso rozpływa się w ustach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here