Niedawno na naszej stronie przedstawialiśmy Wam przepis na pyszne placki z dyni. Dzisiaj pokażemy inne wykorzystanie tego jesiennego warzywa, mianowicie przepis na pyszną zupę dyniową.
Zupa dyniowa to bez wątpienia dobra odskocznia od tradycyjnych zup, które robimy bardzo często. Jej niepowtarzalny smak i piękny pomarańczowy kolor będą stanowić dla ciebie idealny wczesnojesienny obiad.
Składniki na zupę dyniową
- 500 ml bulionu (może być warzywny)
- 650 g pieczonej dyni
- jedna cebula cukrowa
- 2 średnie marchewki
- łyżka masła klarowanego
- pół szklanki mleka tłustego
Zupa dyniowa krok po kroku
1. Obierz cebulę i marchewkę. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce. Warzywa smaż na maśle klarowanym na małym ogniu w garnku przez około 20 minut, aż zmiękną. Co jakiś czas mieszaj.
2. Do garnka z podsmażonymi warzywami wlej dwie szklanki bulionu (500 ml) i zagotuj całość.
3. Upiecz kawałki dyni w piekarniku wraz z solą oliwą oraz czosnkiem. Dodaj wszystko do zupy. Potem całość jeszcze zblenduj wraz z tymiankiem i oregano.
4. Dodaj jeszcze pół szklanki mleka i ponownie zblenduj całość. Jeżeli zupa jest dla ciebie za gęsta, śmiało wlej trochę bulionu lub jeszcze trochę mleka. Gotowe!
Wskazówka: Do zupy możesz dodać kwaśnej śmietany albo podać ją na przykład z chrupkim, gorącym pieczywem.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>