Super przepis na zupę dyniową

0
3577

Niedawno na naszej stronie przedstawialiśmy Wam przepis na pyszne placki z dyni. Dzisiaj pokażemy inne wykorzystanie tego jesiennego warzywa, mianowicie przepis na pyszną zupę dyniową.

DZISIAJ GRZEJE:  Malinowa Chmurka Bez Pieczenia: Rozpływająca się w Ustach Rozkosz dla Smakoszy
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kopytka ze szpinakiem. Zachwycają kolorem i smakiem

Zupa dyniowa to bez wątpienia dobra odskocznia od tradycyjnych zup, które robimy bardzo często. Jej niepowtarzalny smak i piękny pomarańczowy kolor będą stanowić dla ciebie idealny wczesnojesienny obiad.

Składniki na zupę dyniową

  • 500 ml bulionu (może być warzywny)
  • 650 g pieczonej dyni
  • jedna cebula cukrowa 
  • 2 średnie marchewki 
  • łyżka masła klarowanego
  • pół szklanki mleka tłustego
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy makaron. Ten przepis jest w naszej rodzinie od lat

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na zdrowy sok z aronii. Podpowiadamy co zrobić, żeby nie był gorzki
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na dżem z czerwonej porzeczki. Znakomity do naleśników i ciast

Zupa dyniowa krok po kroku

1. Obierz cebulę i marchewkę. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce. Warzywa smaż na maśle klarowanym na małym ogniu w garnku przez około 20 minut, aż zmiękną. Co jakiś czas mieszaj.

2. Do garnka z podsmażonymi warzywami wlej dwie szklanki bulionu (500 ml) i zagotuj całość.

DZISIAJ GRZEJE:  Jedyny prawdziwy przepis na soczyste kotlety mielone. Tradycyjny obiad jak u mamy

3. Upiecz kawałki dyni w piekarniku wraz z solą oliwą oraz czosnkiem. Dodaj wszystko do zupy. Potem całość jeszcze zblenduj wraz z tymiankiem i oregano.

4. Dodaj jeszcze pół szklanki mleka i ponownie zblenduj całość. Jeżeli zupa jest dla ciebie za gęsta, śmiało wlej trochę bulionu lub jeszcze trochę mleka. Gotowe!

Wskazówka: Do zupy możesz dodać kwaśnej śmietany albo podać ją na przykład z chrupkim, gorącym pieczywem.

DZISIAJ GRZEJE:  Ogórki Maggi - zawsze wychodzą twarde i chrupiące

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Delikatna i aromatyczna zupa pieczarkowa. Łatwy przepis na obiad jak u mamy
DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasteczka z cukrem jak u babci. Przepis na pyszny smakołyk do kawy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here